Hopp til innhold
NHI.no
Annonse
Nyhetsartikkel

Bakrus, igjen

Vi reagerer forskjellig på samme mengde inntatt alkohol. For noen kan det bli for mye, de blir beruset og kan blamere seg. For andre kan et høyt alkoholkonsum føre til organskader og vedvarende sosiale problemer.

Alkohol

Terje Johannessen, professor dr. med.

Sist oppdatert:

29. aug. 2022

Artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Alkohol har over århundrer vært det mest sosialt aksepterte vanedannende stoffet, og alkoholholdige drikker er vanlige ved sosiale sammenkomster1. Et moderat alkoholforbruk anses som en harmløs aktivitet, men personer som blir overstadig beruset blir ansett å ha en skadelig oppførsel. Uansett mengde konsumert alkohol er ikke alkoholinntak uten risiko. Et lite til moderat alkoholforbruk anses av mange som gunstig for den kardiovaskulære helsen, selv om forskningen ikke er entydig på dette, mens et høyt inntak kan føre til organskader og sosiale problemer. Det er beregnet at nær 3.3 millioner mennesker dør av alkoholmisbruk hvert år på verdensbasis, noe som utgjør cirka 5 prosent av alle dødsfall2.

Annonse

Det er store individuelle forskjeller på hvordan vi reagerer på samme mengde alkohol. Det kan for noen være vanskelig å finne grensen mellom sosial drikking og problemdrikking. Og for noen kan dagen derpå være tøff med hodepine, kvalme, tørste, muskelsmerter, bomullsfølelse i munnen, generell uvelhet - og de anger på at det ble for mye alkohol under festen i går kveld!

Et svensk selskap, de Faire Medical AB, har utviklet et probiotisk næringstilskudd sammensatt av Bacillus-stammer. Bakteriene frigjøres fra syrefaste kapsler i øvre del av tarmkanalen. Her blir de i omtrent 1 dag før de blir eliminert fra kroppen gjennom avføringen. Disse bakteriestammene metaboliserer effektivt etylalkohol til CO2 og vann, slik at opptaket av alkohol fra tarmkanalen reduseres før den når leveren. Følgelig forventes mindre alkohol å bli absorbert av kroppen, og skade på organer og toksiske effekter av alkoholnedbrytningsprodukter forventes å bli redusert.

I en randomisert, placebokontrollert studie publisert i Nutrition and Metabolic Insights3 var formålet å vurdere reduksjonen i alkoholopptak til blodet og i pusteprøver når forsøkspersonene drakk en definert mengde alkohol etter å ha brukt dette kosttilskuddet i 1 uke sammenlignet med placebo. I tillegg ble kognitiv funksjon vurdert 1 time etter alkoholinntak.

Deltakerne var 24 friske individer, 13 menn og 11 kvinner. Gjennomsnittsalderen var 25 år. På forsøksdagen inntok de en lett frokost og drakk et moderat glass med alkohol (0.3 g/kg kroppsvekt). Pusteprøver på alkohol og blodprøver for å bestemme alkoholnivået ble etterpå tatt i opptil 6 timer. Etter kryssover av tilskudd/placebo ble eksperimentet gjentatt 1 uke senere.

Resultatet viste at kosttilskuddet ga en signifikant reduksjon i alkoholnivået med 70 prosent 1 time etter å ha drukket og 50 prosent lavere etter 2 timer. Alkoholinntaket var så lavt at alkoholmengden ikke var målbar hos 10 av forsøkspersonene. Det var ingen forskjeller i de kognitive funksjonstestene som ble utført 1 time etter alkoholinntaket.

Kanskje ikke så fristende for de som drikker for å bli beruset, frigjøre seg fra hemninger eller noe mer uansvarlig hvis pillen virker som påstått?

Annonse

Studien viste ifølge forfatterne at en uke med kosttilskuddet førte til en vesentlig reduksjon i opptaket av alkohol i kroppen. Forfatterne mener at jevnlig bruk av tilskuddet kan bidra til å forebygge lever og organskader og kan redusere den negative medisinske og økonomiske effekten av sosial drikking på individet og samfunnet.

Så kan man jo spørre seg om det ikke hadde vært enklere å drikke mindre ...

  1. Guo R, Ren J. Alcohol and acetaldehyde in public health: from marvel to menace. Int J Environ Res Public Health. 2010;7(4):1285-1301. doi:10.3390/ijerph7041285 DOI
  2. Shramko SS, Golina VV, Kolodyazhny MG. Alcoholism as a medical and socio-legal problem and ways to solve it. Wiad Lek. 2019;72(12 cz 2):2496-2500. PMID: 32124775 PubMed
  3. Pfützner A, Hanna M, Andor Y, et al. Chronic Uptake of A Probiotic Nutritional Supplement (AB001) Inhibits Absorption of Ethylalcohol in the Intestine Tract - Results from a Randomized Double-blind Crossover Study. Nutr Metab Insights. 2022;15:11786388221108919. Published 2022 Jun 23. doi:10.1177/11786388221108919 DOI
Annonse
Annonse