Endringer i inntaket av fritt sukker etter innføring av sukkeravgift i Storbritannia
Høyt sukkerinntak er en trussel mot folkehelsen. Verdens helseorganisasjon anbefaler myndigheter å innføre en avgift på sukkerholdige drikker. En studie har nå sett på effekten av en slik avgift.

Terje Johannessen, professor dr. med.
Sist oppdatert:
15. aug. 2024
WHO anbefaler å begrense sukkerforbruket til under 5 prosent av det totale energiinntaket for å oppnå maksimale helsegevinster1, tilsvarende daglige maksimale mengder på 30 g for voksne, 24 g for barn (7–10 år) og 19 g for små barn (4–6 år). I Storbritannia er forbruket av fritt sukker klart høyere enn dette2. Eksempelvis konsumerer ungdommer cirka 70 g per dag3. Sukkersøt drikke utgjør en hovedkilde til fritt sukker i Storbritannia og utgjør en tredjedel av det daglige sukkerinntaket blant ungdommer 11 til 18 år4.
Et høyt sukkerinntak er forbundet med høy risiko for overvekt, type 2-diabetes, koronar hjertesykdom og tidligere død5. Dette er bakgrunnen for at WHO anbefaler myndigheter å legge skatt på sukkersøte drikker6. Per i dag har over 50 land innført en slik skatt, og man har sett en nedgang i salg og inntak av sukkerfrie drikker7.
I mars 2016 kunngjorde den britiske regjeringen at en avgift skulle innføres på sukkersøt brus og at denne avgiften skulle tre i kraft i mars 20188. Avgiften ble utformet for å oppmuntre produsenter til å omformulere og redusere innholdet av fritt sukker i sukkersøt brus.
Den aktuelle studien publisert i BMJ9 sammenlignet forbruket av sukker før og etter innføringen av avgiften og er ifølge forfatterne den første som har studert effekten av innføringen av en slik avgift. Deltakerne var 7999 voksne og 7656 barn og unge i alderen 1,5 til 19 år.
Resultatene viste en absolutt reduksjon i det daglie inntaket av fritt sukker i kosten hos barn og voksne på henholdsvis 4,8 g og 10,9 g. Reduksjonen av fritt sukker i drikke var alene 3,0 g og 5,2 g.
Oppsummert ga innføringen av sukkeravgiften betydelige reduksjoner i sukkerforbruket hos barn og voksne. Energi fra fritt sukker som en prosentandel av total energi, endret seg ikke i forhold til den foregående tidsperioden, noe som kan skyldes samtidige reduksjoner i totalt energiinntak assosiert med reduksjoner i fritt sukker i kosten.
- World Health Organization. Guideline: sugars intake for adults and children. 2015. www.who.int
- GOV.UK. National Diet and Nutrition Survey rolling programme years 9 to 11 (2016 to 2017 and 2018 to 2019). 2020. www.gov.uk
- Griffith R , O’Connell M , Smith K , et al . What’s on the menu? Policies to reduce young people’s sugar consumption. Fisc Stud 2020;41:165–97. doi:10.1111/1475-5890.12194 DOI
- Tedstone A , Targett V , Allen R . Sugar reduction - the evidence for action. Public Health England; 2015. assets.publishing.service.gov.uk
- Malik VS , Hu FB . The role of sugar-sweetened beverages in the global epidemics of obesity and chronic diseases. Nat Rev Endocrinol 2022;18:205–18. doi:10.1038/s41574-021-00627-6 DOI
- World Health Organization. Together let’s beat NCDS. taxes on sugary drinks: Why do it? 2017. iris.who.int
- Teng AM , Jones AC , Mizdrak A , et al . Impact of sugar-sweetened beverage taxes on purchases and dietary intake: systematic review and meta-analysis. Obes Rev 2019;20:1187–204. doi:10.1111/obr.12868 DOI
- GOV.UK. Soft drinks industry levy comes into effect. 2018. www.gov.uk
- Rogers NT, Cummins S, Jones CP, et al. Estimated changes in free sugar consumption one year after the UK soft drinks industry levy came into force: controlled interrupted time series analysis of the National Diet and Nutrition Survey (2011-2019). J Epidemiol Community Health. Published online July 9, 2024. doi:10.1136/jech-2023-221051 DOI