Hopp til innhold
NHI.no
Annonse
Nyhetsartikkel

Er det noe nytt i behandlingen av cøliaki?

Alle pasienter med cøliaki må behandles med livslang glutenfri diett. Det byr på utfordringer. Hvordan ligger det an med forskningen på nye behandlinger mot cøliaki?

Glutenfri
Illustrasjonsbilde: Colourbox

Terje Johannessen, professor dr. med.

Sist oppdatert:

23. des. 2024

Denne nyhetssaken er basert på en artikkel i tidsskriftet International Journal of Molecular Sciences1.

Cøliaki (CD) er en autoimmun sykdom som rammer rundt 1 prosent av befolkningen2. På verdensbasis betyr det cirka 80 millioner mennesker. Sykdommen innebærer en immunmediert enteropati utløst av gluteneksponering hos mottakelige pasienter. Alle pasienter med CD, uavhengig av tilstedeværelse av symptomer, må leve med en livslang glutenfri diett (GFD). Dette er utfordrende blant annet på grunn av manglende kjennskap til gluteninnholdet i ulike matvarer, og den omfattende inkorporeringen av gluten i bearbeidet mat.

Annonse

Kostrestriksjonene er begrensende på livsutfoldelsen og kan være assosiert med redusert livskvalitet hos CD-pasienter. Utilsiktet inntak eller manglende etterlevelse av kostanbefalingene fører til at 4 av 5 inntar små eller større mengder gluten, noe som gir symptomer3-4. 1 av 3 voksne pasienter rapporterer om vedvarende symptomer.

Glutenproteiner er rike på aminosyrene prolin (15 prosent) og glutamin (35 prosent), som er svært resistente mot virkningen av menneskelige proteaser i tarmlumen, noe som resulterer i produksjon av peptider opptil 30–40 aminosyrer lange, som er svært immunogene5-6.

Det pågår omfattende forskning i søken etter å finne en farmakologisk behandling for CD. Utfordringen er imidlertid å finne en behandling som er minst like god og praktisk å gjennomføre som glutenfri kost. For at et nytt legemiddel skal kunne erstatte en glutenfri kost hos diettresponsive CD-pasienter, må det være fritt for potensielle bivirkninger, være enkelt å administrere (inntas fortrinnsvis som tabletter), og det må være billig1.

To medisiner utgjør for tiden den mest avanserte kliniske forskningen på å nøytralisere effekten av gluten: larazotid og latiglutenase. Larazotid er et medikament som stabiliserer tight junctions mellom enterocytter med sikte på å redusere intestinal permeabilitet. På tross av lovende resultater i fase 2-studier, var det ingen klinisk effekt i en fase 3-studie1. Latiglutenase er en blanding av glutenaser som i fase 2-studier har vist seg å forhindre slimhinnenedbrytning og symptomutvikling som følge av gluteneksponering7. Latiglutenase er en sterk kandidat til å bli en standard tilleggsterapi i behandlingen av CD.

Bruken av monoklonale antistoffer som virker på forskjellige cytokiner og lymfocytter er fortsatt bare i en svært tidlig forskningsfase.

En tiltalende strategi ville være å indusere immuntoleranse mot gluten, og dermed unngå systemisk undertrykkelse av immunsystemet. Imidlertid var to strategier skuffende: terapeutiske vaksiner og hakeorm-angrep. Ikke desto mindre er desensibilisering for antigenpresentasjon fortsatt i gang.

Det er ennå ikke fastslått om legemidlene under utprøving for behandling av CD kan ha en rolle i behandlingen av ekstraintestinale manifestasjoner og tilstander forbundet med CD, som nevropsykiatriske og autoimmune sykdommer.

  1. Machado MV. New Developments in Celiac Disease Treatment. Int J Mol Sci. 2023;24(2):945. Published 2023 Jan 4. doi:10.3390/ijms24020945 DOI
  2. Singh P, Arora A, Strand TA, et al. Global Prevalence of Celiac Disease: Systematic Review and Meta-analysis. Clin Gastroenterol Hepatol. 2018;16(6):823-836.e2. doi:10.1016/j.cgh.2017.06.037 DOI
  3. Hall NJ, Rubin G, Charnock A. Systematic review: adherence to a gluten-free diet in adult patients with coeliac disease. Aliment Pharmacol Ther. 2009;30(4):315-330. doi:10.1111/j.1365-2036.2009.04053.x DOI
  4. Hollon JR, Cureton PA, Martin ML, Puppa EL, Fasano A. Trace gluten contamination may play a role in mucosal and clinical recovery in a subgroup of diet-adherent non-responsive celiac disease patients. BMC Gastroenterol. 2013;13:40. Published 2013 Feb 28. doi:10.1186/1471-230X-13-40 DOI
  5. Stamnaes J, Sollid LM. Celiac disease: Autoimmunity in response to food antigen. Semin Immunol. 2015;27(5):343-352. doi:10.1016/j.smim.2015.11.001 DOI
  6. Bethune MT, Khosla C. Oral enzyme therapy for celiac sprue. Methods Enzymol. 2012;502:241-271. doi:10.1016/B978-0-12-416039-2.00013-6 DOI
  7. Syage J.A., Murray J.A., Green P.H.R., Khosla C. Latiglutenase Improves Symptoms in Seropositive Celiac Disease Patients While on a Gluten-Free Diet. Dig. Dis. Sci. 2017;62:2428–2432. doi: 10.1007/s10620-017-4687-7. DOI
Annonse
Annonse