Hopp til innhold
NHI.no
Annonse
Nyhetsartikkel

Ernæringsrehabilitering ved anorexia nervosa

Det er uklart om oppstart av reernæring av betydelig underernærte pasienter med anorexia nervosa, bør skje med en høykalori eller lavkalori diett. Bekymringen er risikoen for å utløse reernæringssyndrom.

kropp1

Terje Johannessen, professor dr. med.

Sist oppdatert:

24. feb. 2021

Artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Ernæringsrehabilitering ved uttalt anorexia nervosa begynner ofte med lavkalori dietter for å minske risikoen for å utløse reernæringssyndromet (the refeeding syndrome), men slike dietter kan gi dårligere resultater enn høykalori dietter.

Annonse

Reeernæring (refeeding) er prosessen hvor mat reintroduseres hos pasienter som er underernærte eller som har sultet. Reernæringssyndromet er en alvorlig og potensielt dødelig tilstand som kan forekomme i forbindelse med reernæring1. Tilstanden ble første gang beskrevet på 1950-tallet og skyldes et brått elektrolyttskifte. Insidensen av reernæringssyndromet er vanskelig å fastslå, siden det ikke finnes en standard definisjon. En konsekvens av dette syndromet har vært at man har tilrådt en forsiktig reetablering av en kaloririk kost i denne pasientgruppen2.

I en randomisert, kontrollert studie sammenlignet forskerne korttidseffekten av høykalori med lavkalori reernæring blant 111 underernærte, medisinsk ustabile pasienter med anorexia nervosa innlagte på universitetssykehus3. Gjennomsnittsalderen var 16 år. Deltakerne hadde tegn på vitale forstyrrelser som bradykardi, hypotensjon, ortostatisk hypotensjon og/eller hypotermi. Høykalori-gruppen startet på 2000 kcal/dag og økte med 200 kcal/dag, mens lavkalori-gruppen begynte på 1400 kcal/dag og økte med 200 kcal annenhver dag. Høykalori reernæring reduserte gjennomsnittstiden til medisinsk stabilitet (7 versus 10 dager) og hadde større vektøkning. Gjennomsnittlig varighet av sykehusoppholdet var kortere med høykalori versus lavkalori diett, 8 versus 12 dager. Forekomsten av elektrolyttforstyrrelser var den samme i begge gruppene.

Studien er pågående, og det foreligger ikke langtidsdata, men planen er at deltakerne skal følges over 1 år. Det foreligger ikke informasjon om pasientenes eventuelle motstand mot behandlingsregimet.

Andre observasjonsstudier har vist at lavkalori reernæring som startet på 1000-1200 kcal/dag ga vekttap i starten av behandlingen etterfulgt av en langsom vektøkning og at lavkalori dietter var forbundet med flere episoder med hypoglykemi4-5.

I en kommentar i UpToDate anføres det at ernæringsopplegget for ikke-innlagte pasienter ofte starter med et lavere kaloriinntak fordi man ikke kan overvåke ungdommenes matinntak, og det er lettere å få de med på en liten økning i kaloriinntaket6.

  1. Reber E, Friedli N, Vasiloglou MF, Schuetz P, Stanga Z. Management of Refeeding Syndrome in Medical Inpatients. J Clin Med. 2019 Dec 13;8(12):2202. PMID: 31847205 PubMed
  2. American Psychiatric Association. Treatment of patients with eating disorders,third edition. American Psychiatric Association. Am J Psychiatry. 2006 Jul;163(7 Suppl):4-54. PMID: 16925191. PubMed
  3. Garber AK, Cheng J, Accurso EC, et al. Short-term Outcomes of the Study of Refeeding to Optimize Inpatient Gains for Patients With Anorexia Nervosa: A Multicenter Randomized Clinical Trial. JAMA Pediatr 2021; 175:19. PubMed
  4. Garber AK, Sawyer SM, Golden NH, et al. A systematic review of approaches to refeeding in patients with anorexia nervosa. Int J Eat Disord 2016; 49:293. PubMed
  5. Matthews K, Hill J, Jeffrey S, et al. A Higher-Calorie Refeeding Protocol Does Not Increase Adverse Outcomes in Adult Patients with Eating Disorders. J Acad Nutr Diet 2018; 118:1450. PubMed
  6. Steinglass J. Anorexia nervosa in adults and adolescents: Nutritional rehabilitation (nutritional support). UpToDate, last updated Jan 15, 2021. UpToDate
Annonse
Annonse