Hopp til innhold
NHI.no
Annonse
Nyhetsartikkel

Fiskeoljetilskudd og kardiovaskulær sykdom

Hvor gunstig er fisk og fiskeoljeprodukter i forebyggingen av kardiovaskulær sykdom? En stor britisk studie gir oss noen svar.

Omega-3 og hjertesykdom.jpg
Illustrasjonsbilde: Colourbox

Terje Johannessen, professor dr. med.

Sist oppdatert:

26. juni 2024

Kardiovaskulær sykdom er den fremste årsaken til død i verden. Fiskeolje som er rik på omega-3 fettsyrer, anbefales i kostholdet for å forhindre kardiovaskulær sykdom, særlig gjelder det personer med høy kardiovaskulær risiko som anbefales ett eller flere fiskemåltider per uke og regelmessig inntak av fiskeoljeprodukter1-2.

Annonse

Effekten av omega 3-fettsyrer eller fiskeolje på risikoen for hjerte- og karsykdommer er imidlertid kontroversiell3-4. De fleste tidligere studier har fokusert på ett helseutfall og karakteriserte ikke spesifikke kardiovaskulære sykdommer som atrieflimmer, hjerteinfarkt, hjerneslag, hjertesvikt. Det er uklart om fiskeolje påvirker det dynamiske forløpet av kardiovaskulære sykdommer forskjellig.

Formålet med den aktuelle prospektive kohortstudien publisert i BMJ5 var å undersøke effekten av fiskeoljetilskudd på det kliniske forløpet av kardiovaskulær sykdom, fra frisk tilstand til atrieflimmer, til alvorlige kardiovaskulære hendelser (hjerteinfarkt, hjerneslag, hjertesvikt) og til død.

Studien var basert på data fra UK Biobank, og den mediane observasjonstiden var knappe 12 år. 415.737 deltakere i alderen 40 til 69 år inngikk i studien.

Under observasjonsperioden utviklet 18.367 personer atrieflimmer, 22.636 fikk alvorlige kardiovaskulære hendelser og det var 22.140 som døde av hjertesykdom.

Regelmessig bruk av fiskeoljeprodukter hadde ulik innvirkning på overgangen fra frisk tilstand til atrieflimmer, til alvorlig kardiovaskulær hendelse og til død.

  • For personer uten kardiovaskulær sykdom var hazard ratio (HR) 1,13 (95% KI 1,10-1,17) for overgangen fra frisk til atrieflimmer, og HR var 1,05 (95% KI 1,00-1,11) for utvikling av hjerneslag.
  • For personer med kjent kardiovaskulær sykdom var fiskeoljeprodukter gunstige når det gjaldt overgangen fra atrieflimmer til alvorlig kardiovaskulær hendelse: HR 0,92 (95% KI 0,87-0,98), fra atrieflimmer til hjerteinfarkt HR 0,85 (95% KI 0,76-0,96) og fra hjertesvikt til død var HR 0,91 (95% KI 0,84-0,99).

Forfatterne konkluderer at regelmessig bruk av fiskeoljetilskudd kan være en risikofaktor for atrieflimmer og hjerneslag i befolkningen generelt, men det kan være fordelaktig for å hindre progresjon av hjerte- og karsykdommer fra atrieflimmer til alvorlige uønskede kardiovaskulære hendelser, og fra atrieflimmer til død. Ytterligere studier er nødvendig for å bestemme de nøyaktige mekanismene for utvikling og prognose av kardiovaskulære sykdommer ved regelmessig bruk av fiskeoljetilskudd.

  1. National Institute for Health and Care Excellence. Guidelines. cardiovascular disease: risk assessment and reduction, including lipid modification. London National Institute for Health and Care Excellence (NICE); 2016. www.nice.org.uk
  2. Helsedirektoratet. Kosthold ved diagnoser og sykdomstilstander. Siste faglige endring: 05. oktober 2018. www.helsedirektoratet.no
  3. Djuricic I, Calder PC. Beneficial outcomes of omega-6 and omega-3 polyunsaturated fatty acids on human health: an update for 2021. Nutrients 2021;13:2421. doi:10.3390/nu13072421 DOI
  4. Bhatt DL, Steg PG, Miller M, et al. Cardiovascular risk reduction with icosapent ethyl for hypertriglyceridemia. N Engl J Med 2019;380:11–22. doi:10.1056/NEJMoa1812792 DOI
  5. Chen G, Qian ZM, Zhang J, et al. Regular use of fish oil supplements and course of cardiovascular diseases: prospective cohort study. BMJ Med. 2024;3(1):e000451. Published 2024 May 21. doi:10.1136/bmjmed-2022-000451 DOI
Annonse
Annonse