Hopp til innhold
NHI.no
Annonse
Nyhetsartikkel

Flavonoler kan bevare hukommelse og kognisjon over tid

Flavonoder finnes i te, frukt og grønnsaker. En studie viser at høyt inntak av flavonoder bidrar til å bevare hukommelse og kognisjon over tid.

Illustrasjonsfoto av flere grønnsaker stilt opp i en linje som brokkoli, gulrøtter, tomater og poteter. Grønnsakene ligger på et bord i en hage.
Illustrasjonsfoto: Colourbox

Terje Johannessen, professor dr. med.

Sist oppdatert:

9. des. 2022

Artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Flavonoler er en underklasse av flavonoider, en stor klasse av bioaktive forbindelser med antiinflammatoriske egenskaper som finnes i løk, grønnkål, salat, tomater, bønner, spinat, epler, appelsiner, druer og bær samt i te og vin1. Tidligere forskning har vist at hos mus reverserer flavonolet quercetin histologiske kjennetegn ved Alzheimers sykdom (AD) og beskytter kognitiv funksjon. Flere studier kan tyde på at flavonoler bidrar til å bevare hukommelsen også hos mennesker - det gjelder spesielt flavonolene kaempferol, myricetin og quercetin, sistnevnte anses som viktigst2-3.

Annonse

I en kohortstudie publisert i Neurology4 fulgte forskerne en gruppe eldre mennesker i Chicago for å undersøke sammenhengen mellom inntak av flavonoler og kognisjon. I hvilken grad påvirket flavonolene kognitiv ytelse i global kognisjon, episodisk minne, semantisk minne, visuospatial evne, perseptuell hastighet og arbeidsminne.

De 961 deltakere i studien var i alderen 60 til 100 år. Gjennomsnittsalderen var 81 år, 75 prosent var kvinner og 98 prosent var hvite. Ingen hadde tegn på demens ved starten av studien. De ble fulgt i gjennomsnitt 6,9 år. Kosten ble vurdert med et validert spørreskjema som ble besvart årlig, og som gjorde det mulig å beregne inntaket av flavonoler. De kognitive ytelsene ble undersøkt årlig med et batteri av 19 standardiserte tester.

Resultatene viste at høyt inntak av totale flavonoider og bestanddeler av flavonoler var forbundet med en 32 prosent langsommere reduksjon i global kognisjon og multiple kognitive ferdigheter. Også etter å ha justert for en rekke faktorer som kunne ha påvirket resultatene, fant forskerne at høyt inntak av flavonoler medførte mindre nedgang i global kognisjon, episodisk hukommelse, semantisk hukommelse, perseptuell hastighet og arbeidsminne.

Analyser av individuelle flavonoler viste at inntak av kaempferol og quercetin førte til langsommere global kognitiv reduksjon.

Resultatene tyder på, ifølge forskerne, at inntak av totale flavonoider og flere flavonolbestanddeler kan være assosiert med langsommere aldersrelatert nedgang i global kognisjon og flere kognitive evner.

I en kommentar til studien5 sier hovedforfatteren, Thomas Holland, at "resultatene bekrefter den stadig voksende mengden av bevis på at hva vi spiser betyr noe. Et kosthold med variert frukt og grønnsaker er avgjørende for både kognitiv og fysisk funksjon". 

Biologisk forklarer Holland dette med at når folk blir eldre, kan frie radikaler forårsake cellulær skade, kjent som oksidativt stress. Når vi inntar matvarer som inneholder antioksidanter som flavonoler eller vitamin E, fungerer disse antioksidantene som reduksjonsmidler og ødelegger i hovedsak frie radikaler og forhindrer ytterligere cellulær skade.

  1. Calis Z, Mogulkoc R, Baltaci AK. The Roles of Flavonols/Flavonoids in Neurodegeneration and Neuroinflammation. Mini Rev Med Chem. 2020;20(15):1475-1488. doi:10.2174/1389557519666190617150051 DOI
  2. Khan H, Ullah H, Aschner M, Cheang WS, Akkol EK. Neuroprotective Effects of Quercetin in Alzheimer's Disease. Biomolecules. 2019;10(1):59. Published 2019 Dec 30. doi:10.3390/biom10010059 DOI
  3. Zu G, Sun K, Li L, Zu X, Han T, Huang H. Mechanism of quercetin therapeutic targets for Alzheimer disease and type 2 diabetes mellitus. Sci Rep. 2021;11(1):22959. Published 2021 Nov 25. doi:10.1038/s41598-021-02248-5 DOI
  4. Holland TM, Agarwal P, Wang Y, et al. Association of Dietary Intake of Flavonols With Changes in Global Cognition and Several Cognitive Abilities published online ahead of print, 2022 Nov 22. Neurology. 2022;10.1212/WNL.0000000000201541. doi:10.1212/WNL.0000000000201541 DOI
  5. Bender E. More Evidence Flavanols in Tea, Fruit, and Veg Preserve Memory, Cognition. Medscape Medical News. November 28, 2022. www.medscape.com
Annonse
Annonse