Hopp til innhold
NHI.no
Annonse
Nyhetsartikkel

Hangover etter inntak av øl og vin?

Det forskes på så mangt. En tysk studie har undersøkt fenomenet hangover etter alkoholinntak. På folkemunne heter det: "Øl før vin og du blir fin. Vin før øl og det blir krøll". Men stemmer det?

Øl og vin

Terje Johannessen, professor dr. med.

Sist oppdatert:

27. des. 2019

Artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Formålet med denne studien var å undersøke hvilken effekt kombinasjonen av øl og vin, og rekkefølgen av drikkene, hadde på intensiteten av hangover1. Studien var en multiarm, parallel, randomisert, kontrollert, matchet triplet crossover, ublindet studie. Deltakerne ble inndelt i tre grupper. Gruppe 1 konsumerte øl opptil en alkoholkonsentrasjon i utåndingsluften (BrAC) på ≥0.05 prosent og så vin til BrAC var ≥0.11 prosent. Gruppe 2 hadde samme opplegget, men i motsatt rekkefølge, vin først så øl. Kontrollgruppen, gruppe 3, konsumerte enten bare øl eller bare vin. En uke senere skiftet gruppe 1 og 2 til den andre rekkefølgen av drikke. Kontrollgruppe personer som drakk bare øl eller vin i første runde, skiftet nå til den andre drikken.

Annonse

Det primære endepunktet var grad av hangover vurdert ved Acute Hangover Scale (!) dagen etter hver av de to intervensjonene. Sekundære endepunkter var faktorer forbundet med intensiteten av hangover.

90 personer i alderen 19 til 40 år deltok i studien, gjennomsnittsalder 24 år, halvparten var kvinner. Ingen type eller rekkefølge av alkoholinntak hadde noen signifikant påvirkning av intensiteten av hangover. Multivariat regresjonsanalyse viste at opplevd følelse av å være full og oppkast var de sterkeste prediktorene for intensiteten av hangover.

Deltakerne ble fullere noe raskere når de startet med vin, og gruppen som drakk vin nådde maksimal BrAC raskere enn noen av de andre gruppene. Kvinner rapportere verre hangovere enn menn.

Studien var forståelig nok ikke blindet, noe som begrenser generaliserbarheten.

Forfatterne skriver at deres studie tilbakeviser myten om at "øl før vin og du blir fin, vin før øl og det blir krøll" er riktig ved moderat til kraftig alkoholforgiftning. Men studien bekrefter at risikoen for påfølgende hangover er økt dersom du blir full.

  1. Köchling J, Geis B, Wirth S, Hensel KO. Grape or grain but never the twain? A randomized controlled multiarm matched-triplet crossover trial of beer and wine. The American Journal of Clinical Nutrition, Volume 109, Issue 2, February 2019, Pages 345–352.
Annonse
Annonse