Hopp til innhold
NHI.no
Annonse
Nyhetsartikkel

Kan en liten mengde olivenolje holde døden borte?

En amerikansk kohortstudie fant at en liten mengde olivenolje i kosten daglig, hadde en signifikant reduserende effekt på dødeligheten av en rekke sykdommer. Konklusjonen trekkes i tvil av en svensk forsker.

Olivenolje

Terje Johannessen, professor dr. med.

Sist oppdatert:

31. jan. 2022

Artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Olivenolje er vist å kunne redusere risikoen for kardiovaskulær sykdom, men sammenhengen med total og årsaksspesifikk mortalitet er uklar.

Formålet med denne studien fra USA publisert i Journal of the American College of Cardiology1 var å undersøke om inntak av olivenolje var forbundet med total eller årsaksspesifikk mortalitet i to prospektive kohorter av amerikanske menn og kvinner. Deltakerne var 60 582 kvinner (fra Nurses' Health Study, 1990-2018) og 31 801 menn (fra Health Professionals Follow-up Study, 1990-2018). Alle var uten kardiovaskulær sykdom og kreft ved inklusjon i studien. Kostholdet ble registrert ved hjelp av et spørreskjema hvert 4. år.

Annonse

I løpet av 28 år med oppfølging skjedde 36 856 dødsfall. Den multivariabel-justerte sammenslåtte HR (hazard ratio) for dødelighet av alle årsaker blant deltakere som hadde det høyeste forbruket av olivenolje (>0,5 spiseskjeer/dag eller >7 g/d) var 0,81 (95% KI: 0,78-0,84) sammenlignet med de som aldri eller sjelden konsumerte olivenolje. Høyere olivenoljeinntak var assosiert med 19 prosent lavere risiko for død av hjerte- og karsykdommer (HR: 0,81; 95% KI: 0,75-0,87), 17 prosent lavere risiko for kreftdød (HR: 0,83; 95% KI: 0,78-0,89), 29 prosent lavere risiko for nevrodegenerativ sykdomsdød (demens) (HR: 0,71; 95 % KI: 0,64-0,78), og 18 prosent lavere risiko for død av lungesykdom (HR: 0,82; 95% KI: 0,72-0,93).

I substitusjonsanalyser var det å erstatte 10 g/d margarin, smør, majones og meierifett med tilsvarende mengde olivenolje assosiert med 8 til 34 prosent lavere risiko for total og årsaksspesifikk dødelighet. Ingen signifikante assosiasjoner ble observert når olivenolje ble sammenlignet med andre vegetabilske oljer kombinert.

Forfatterne konkluderer at høyere inntak av olivenolje var assosiert med lavere risiko for total og årsaksspesifikk død. Å erstatte margarin, smør, majones eller melkefett med olivenolje var forbundet med lavere risiko for død.

I en kommenterende lederartikkel2 skriver Susanna C. Larsson, 1. amanuensis i epidemiologi ved Karolinska Institutet i Stockholm, at "det er litt vanskelig å tro at en så liten mengde olivenolje kan ha en uavhengig effekt på dødelighetsrisikoen". Her er det en høy risiko for konfunder effekt. "Å legge til en eller to teskjeer med olivenolje til kosten hver dag skulle en ikke tro endret risikoen for død". "Denne studien kan ikke si noe om årsakssammenheng, det vil si om det er olivenolje spesifikt som reduserer dødelighetsrisikoen eller om det er mange andre fordelaktige faktorer som virker sammen for å redusere dødeligheten blant de med høyt olivenoljeforbruk."

  1. Guasch-Ferré M, Li Y, Willett WC, et al. Consumption of Olive Oil and Risk of Total and Cause-Specific Mortality Among U.S. Adults. J Am Coll Cardiol. 2022;79(2):101-112. doi:10.1016/j.jacc.2021.10.041 DOI
  2. Larsson SC. Can Small Amounts of Olive Oil Keep the Death Away?. J Am Coll Cardiol. 2022;79(2):113-115. doi:10.1016/j.jacc.2021.11.006 DOI
Annonse
Annonse