Hopp til innhold
NHI.no
Annonse
Nyhetsartikkel

Økt insidens av kolorektal kreft i ung alder

Tross en nedgang i insidensen av kolorektal kreft blant eldre mennesker, har insidensen av denne kreftsykdommen økt markant blant yngre mennesker over de siste tiårene. Hvorfor?

Kolorektal kreft

Terje Johannessen, professor dr. med.

Sist oppdatert:

26. apr. 2022

Artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Kolorektal kreft er den tredje vanligste kreftformen på verdensbasis og den nest vanligste årsaken til kreftrelatert død1. I en artikkel i New England Journal of Medicine2 beskriver onkologen dr. Frank Sinicrope fra Mayoklinikken en alarmerende økning i tilfeller av tidlig debuterende tykktarmskreft over de siste tiårene, definert som diagnose hos pasienter yngre enn 50 år. Det gjelder særlig i høyinntektsland3. Tidlig oppstått tykktarmskreft utgjør nå omtrent 10 prosent av alle nye diagnoser av denne kreftsykdommen4.  Det har ført til en økning i kolorektal kreftrelatert død i løpet av det siste tiåret, også blant yngre pasienter5.

Annonse

Denne trenden står i skarp kontrast til den jevne nedgangen i forekomsten av senere oppstått kolorektal kreft og relatert dødelighet de siste to tiårene6, som primært tilskrives screening og i mindre grad til overvåking og behandling. Den samtidige økningen i tidlig debuterende tykktarmskreft og nedgangen i senere debuterende tilfeller har forskjøvet medianalderen ved diagnose fra 72 år på begynnelsen av 2000-tallet til 66 år i dag5. I løpet av de neste 10 årene er det anslått at 25 prosent av tilfeller med rektalkreft og 10 til 12 prosent av tykktarmskreft vil bli diagnostisert hos personer yngre enn 50 år.

De fleste tilfellene av tidlig kolorektal kreft synes å forekomme sporadisk, uten noen sikker årsak.

Kliniske trekk ved tidlig debuterende tykktarmskreft skiller seg fra de ved senere debuterende sykdom. Tidlig debuterende tykktarmskreft oppdages oftest i endetarmen, etterfulgt av den distale tykktarmen; mer enn 70 prosent av tidlig debuterende tykktarmskreft er i venstre tykktarm på diagnosetidspunktet7. Til sammenligning forekommer senere debuterende tykktarmskreft med samme hyppighet i den proksimale og distale tykktarmen. 

Dr. Sinicrope peker på flere mulige forklaringer. En omlegging av kostholdet har skjedd over de siste 50 årene i form av økt inntak av rødt kjøtt, prosessert mat, bruk av finere kornsorter og prosessert sukker. En annen faktor er nedgangen i fysisk aktivitet, vi er blitt mer sedate, overvektige og fete - noe som øker risikoen for tidlig kolorektal kreft8. Endringer i tarmens mikrobiom synes også å være en sannsynlig faktor9. En kombinasjon av disse tre faktorene kan se ut til å forårsake kronisk intestinal inflammasjon som disponerer for kreftutvikling. Antibiotika er kjent for å endre tarmmikrobiomet betydelig, og økt bruk av disse midlene kan være en risikofaktor for tidlig oppstått kolorektal kreft.

Et sunnere kosthold, spesielt et som er plantebasert, fremmer en mer gunstig tarmmikrobiom og kan redusere risikoen for tykktarmskreft.

Ifølge en metaanalyse er høyt alkoholforbruk forbundet med økt risiko for kolorektal kreft, mens et lite eller moderat alkoholinntak ikke ser ut til å øke risikoen10.

Annonse

Nesten 30 prosent av pasientene med tidlig oppstått tykktarmskreft har en familiehistorie med denne kreftsykdommen hos minst én førstegradsslektning. Men de fleste tilfellene av tidlig debuterende tykktarmskreft er ikke relatert til genetiske mutasjoner.

Pasienter med tidlig debuterende tykktarmskreft har en tendens til å presentere sykdom i avansert stadium på diagnosetidspunktet, noe som er assosiert med økt dødelighet. 

Tidlig oppdagelse av sykdommen kan redusere dødeligheten betydelig. Derfor anbefales screening. I USA har man anbefalt screening av de over 50 år, denne grensen er nå senket til 45 år.

  1. Bray F, Ferlay J, Soerjomataram I, Siegel RL, Torre LA, Jemal A. Global cancer statistics 2018: GLOBOCAN estimates of incidence and mortality worldwide for 36 cancers in 185 countries. CA Cancer J Clin 2018;68:394-424. doi:10.3322/caac.21492 DOI
  2. Sinicrope FA. Increasing Incidence of Early-Onset Colorectal Cancer. N Engl J Med. 2022;386(16):1547-1558. doi:10.1056/NEJMra2200869 DOI
  3. Vuik FE, Nieuwenburg SA, Bardou M, et al. Increasing incidence of colorectal cancer in young adults in Europe over the last 25 years. Gut 2019;68:1820-1826. DOI: 10.1136/gutjnl-2018-317592 DOI
  4. REACCT Collaborative. Characteristics of early-onset vs late-onset colorectal cancer: a review. JAMA Surg 2021;156:865-874. doi:10.1001/jamasurg.2021.2380 DOI
  5. Siegel RL, Miller KD, Goding Sauer A, et al. Colorectal cancer statistics, 2020. CA Cancer J Clin. 2020;70(3):145-164. doi:10.3322/caac.21601 DOI
  6. Araghi M, Soerjomataram I, Bardot A, et al. Changes in colorectal cancer incidence in seven high-income countries: a population-based study. Lancet Gastroenterol Hepatol 2019;4:511-518. doi:10.1016/S2468-1253(19)30147-5 DOI
  7. Cercek A, Chatila WK, Yaeger R, et al. A comprehensive comparison of early-onset and average-onset colorectal cancers. J Natl Cancer Inst 2021;113:1683-1692. doi:10.1093/jnci/djab124 DOI
  8. Nguyen LH, Liu P-H, Zheng X, et al. Sedentary behaviors, TV viewing time, and risk of young-onset colorectal cancer. JNCI Cancer Spectr 2018;2:pky073-pky073. doi:10.1093/jncics/pky073 DOI
  9. Garrett WS. The gut microbiota and colon cancer. Science 2019;364:1133-1135. doi:10.1126/science.aaw2367 DOI
  10. McNabb S, Harrison TA, Albanes D, et al. Meta-analysis of 16 studies of the association of alcohol with colorectal cancer. Int J Cancer. 2020;146(3):861-873. doi:10.1002/ijc.32377 DOI
Annonse
Annonse