Påvirker gluten kognitiv funksjon?
Blant mange har det oppstått en oppfatning om at gluten er uheldig for vår kognitive funksjon. Stemmer det?

Terje Johannessen, professor dr. med.
Sist oppdatert:
31. mai 2021
Artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Gluten er et protein som finnes i hvete, bygg og rug, eventuelt også i havre tilsatt gluten. Det er en allestedsnærværende komponent i vestlig kosthold med et beregnet daglig inntak på 5-20 g1. Ved cøliaki utløser gluten kraftige immunreaksjoner karakterisert ved autoantistoffer og utvikling av villøs atrofi. Denne immunreaksjonen har blitt koplet til multiple nevropsykiatriske symptomer som kognitiv svekkelse, depresjon og angst2-3.
Selv om man ikke tror at gluten forårsaker skade hos de uten cøliaki, så har glutenfrie dietter blitt tiltakende populære i blant annet USA. Ifølge en nasjonal studie har andelen som unngår gluten i kosten, økt fra 0.5 prosent i 2009 til 1.7 prosent i 20144. I to online-studier fra 2015 anga 20 og 21 prosent at de unngikk gluten5-6. Publiseringen av bestselgeren Grain Brain i 2013 antas å ha bidratt til denne utviklingen ved å påstå at gluten har skadelige effekter på kognitiv helse7. Imidlertid mangler det epidemiologiske studier som kan vise en slik sammenheng blant personer uten cøliaki eller ikke-cøliakisk gluten sensitivitet. Det er bakgrunnen for den aktuelle studien publisert i JAMA Network Open8.
Tre standardiserte kognitive skåringsskjema ble benyttet som effektmål.
Studien var en prospektiv kohortstudie av amerikanske kvinner som inngikk i den populasjonsbaserte langtidsstudien Nurses' Health Study II. Kostholdsdata ble innhentet for perioden 1991-2015 og data på kognitiv funksjon ble samlet inn i perioden 2014 til 2019.
I kohorten inngikk 13 494 kvinner med gjennomsnittsalder 61 år. Deres gjennomsnittlige inntak av gluten var 6.3 g/dag. Etter å ha korrigert for demografiske og livsstils risikofaktorer, fant forskerne ingen signifikante forskjeller i kognitive skårer mellom de med lavest versus høyest gluteninntak.
Forfatterne konkluderer at i denne studien hadde langvarig inntak av gluten ingen påvirkning på kognitive skårer blant middelaldrende kvinner uten cøliaki. Resultatene gir ingen støtte til anbefalinger om å begrense gluteninntaket for å opprettholde kognitiv funksjon blant personer uten cøliaki eller med etablert glutensensitivitet.
- Biesiekierski JR. What is gluten? J Gastroenterol Hepatol. 2017;32(suppl 1):78-81. doi:10.1111/jgh.13703 DOI
- Makhlouf S, Messelmani M, Zaouali J, Mrissa R. Cognitive impairment in celiac disease and non-celiac gluten sensitivity: review of literature on the main cognitive impairments, the imaging and the effect of gluten free diet. Acta Neurol Belg. 2018;118(1):21-27. doi:10.1007/s13760-017-0870-z DOI
- Yelland GW. Gluten-induced cognitive impairment (“brain fog”) in coeliac disease. J Gastroenterol Hepatol. 2017;32(suppl 1):90-93. doi:10.1111/jgh.13706 DOI
- Choung RS, Unalp-Arida A, Ruhl CE, et al. Less hidden celiac disease but increased gluten avoidance without a diagnosis in the United States: findings from the National Health and Nutrition Examination Surveys from 2009 to 2014. Mayo Clinic Proceedings. Published online December 5, 2017. doi:10.1016/j.mayocp.2016.10.012 DOI
- Hartman Group. Gluten free. Published September 2015. Accessed December 12, 2020. www.hartman-group.com
- Riffkin R. One in five Americans include gluten-free foods in diet. Gallup. Published July 23, 2015. Accessed March 31, 2021. www.gallup.com
- Perlmutter D. Grain Brain: The Surprising Truth About Wheat, Carbs, and Sugar—Your Brain's Silent Killers. Hachette Book Group; 2013.
- Wang Y, Lebwohl B, Mehta R, et al. Long-term Intake of Gluten and Cognitive Function Among US Women. JAMA Netw Open. 2021;4(5):e2113020. Published 2021 May 3. doi:10.1001/jamanetworkopen.2021.13020 DOI