Påvirker kaffedrikking om morgenen dødeligheten?
En studie publisert i European Heart Journal undersøkte om tidspunktet for kaffedrikking var assosiert med dødelighet av alle årsaker og av spesifikke årsaker.

Terje Johannessen, professor dr. med.
Sist oppdatert:
24. mars 2025
Kaffe er en av de mest konsumerte drikkene i verden1. De fleste prospektive studier har funnet at moderat kaffeforbruk er assosiert med lavere risiko for type 2-diabetes, hjerte- og karsykdommer og død2-3. Amerikanske retningslinjer anbefaler et moderat kaffeinntak som del av et sunt kosthold4. Imidlertid er sammenhengen mellom et høyt kaffeinntak (mer enn 3-5 kopper per dag) og dødelighetsrisiko fortsatt kontroversiell.
Det er økende bevis for at døgnrytmen har betydning for å regulere menneskers inntak av mat og metabolisme5. Tidligere studier har vist at tidspunktet for matinntak kan endre assosiasjonen mellom matinntak og helseeffekt6. Kaffe har lenge vært brukt for å gjøre oss mer våkne og lindre døsighet på grunn av de stimulerende effektene som koffein har på sentralnervesystemet7. Motsatt hevdes det at kaffedrikking senere på dagen kan forstyrre de daglige døgnrytmene og dermed modifisere sammenhengen mellom mengden kaffeinntak og helseutfall8.
Det er uklart om det er klare mønstre for når vi drikker kaffe, og i så fall om disse mønstrene er assosiert med dødelighetsrisiko. Formålet med denne befolkningsstudien fra USA publisert i European Heart Journal, var derfor å undersøke om tidspunktet for når vi drikker kaffe, har noen betydning for dødeligheten9.
Deltakerne kom fra to befolkningsstudier med totalt 40.725 og 1463 individer, og hvor man hadde detaljerte kostholdsopplysninger. Forskerne fant to distinkte kaffedrikkingsprofiler: de som først og fremst drakk kaffe om morgenen (36 prosent) og de som drakk kaffe gjennom hele dagen (14 prosent). I løpet av en median oppfølgingstid på 9,8 år ble det registrert totalt 4295 døde, 1268 av hjerte- og karsykdom og 934 av kreftsykdom.
Etter justering for inntak av koffein og koffeinfri kaffe, søvntimer og andre forstyrrende faktorer, var morgenmønsteret, snarere enn heldags-mønsteret, signifikant assosiert med lavere risiko for alle årsaker til død med hazard ratio 0,84; 95% KI 0,74–0,95. For død av kardiovaskulær sykdom var hazard ratio 0,69; 95% KI 0,55–0,87 sammenlignet med ikke-kaffedrikking.
Tidspunktet for kaffedrikking endret signifikant sammenhengen mellom mengden inntatt kaffe og dødelighet av alle årsaker; høyere kaffeinntaksmengder var signifikant assosiert med lavere risiko for dødelighet av alle årsaker hos deltakere med morgenmønster, men ikke hos dem med heldagsmønster.
Forskerne konkluderer at å drikke kaffe om morgenen, kan være sterkere forbundet med lavere risiko for dødelighet enn å drikke kaffe senere på dagen.
Resultater fra befolkningsstudier som denne, er alltid beheftet med usikkerhet. Selv om forskerne justerer for konfundere, kan det være andre relaterte forhold som er forklaringen, og ikke nødvendigvis kaffedrikkingen.
- van Dam RM, Hu FB, Willett WC. Coffee, caffeine, and health. N Engl J Med 2020;383:369–78. DOI: 10.1056/NEJMra1816604 DOI
- Ding M, Bhupathiraju SN, Satija A, van Dam RM, Hu FB. Long-term coffee consumption and risk of cardiovascular disease: a systematic review and a dose–response meta-analysis of prospective cohort studies. Circulation 2014;129:643–59. DOI: 10.1161/CIRCULATIONAHA.113.005925 DOI
- Ding M, Satija A, Bhupathiraju SN, Hu Y, Sun Q, Han J, et al. Association of coffee consumption with total and cause-specific mortality in 3 large prospective cohorts. Circulation 2015;132:2305–15. DOI: 10.1161/CIRCULATIONAHA.115.017341 DOI
- Millen BE, Abrams S, Adams-Campbell L, Anderson CAM, Brenna JT, Campbell WW, et al. The 2015 dietary guidelines advisory committee scientific report: development and major conclusions. Adv Nutr 2016;7:438–44. DOI: 10.3945/an.116.012120 DOI
- St-Onge MP, Ard J, Baskin ML, Chiuve SE, Johnson HM, Kris-Etherton P, et al. Meal timing and frequency: implications for cardiovascular disease prevention: a scientific statement from the American Heart Association. Circulation 2017;135:e96–121. DOI: 10.1161/CIR.0000000000000476 DOI
- Hawley JA, Sassone-Corsi P, Zierath JR. Chrono-nutrition for the prevention and treatment of obesity and type 2 diabetes: from mice to men. Diabetologia 2020;63:2253–9. DOI: 10.1007/s00125-020-05238-w DOI
- McLellan TM, Caldwell JA, Lieberman HR. A review of caffeine’s effects on cognitive, physical and occupational performance. Neurosci Biobehav Rev 2016;71:294–312. DOI: 10.1016/j.neubiorev.2016.09.001 DOI
- Xu T, Lu B. The effects of phytochemicals on circadian rhythm and related diseases. Crit Rev Food Sci Nutr 2019;59:882–92. DOI: 10.1080/10408398.2018.1493678 DOI
- Wang X, Ma H, Sun Q, et al. Coffee drinking timing and mortality in US adults. Eur Heart J. 2025;46(8):749-759. doi:10.1093/eurheartj/ehae871 DOI