Hopp til innhold
NHI.no
Annonse
Nyhetsartikkel

Vitamin D og glykemisk kontroll ved type 2-diabetes

Det er motstridende observasjoner om effekten av tilskudd med vitamin D ved type 2-diabetes. En systematisk oversikt og metaanalyse gir oss et oppdatert bilde av denne sammenhengen.

Vitamin D
Illustrasjonsbilde: Colourbox

Terje Johannessen, professor dr. med.

Sist oppdatert:

3. des. 2024

Nedsatt insulinsensitivitet og -produksjon er de viktigste patofysiologiske mekanismene ved type 2-diabetes (T2D)1. Vitamin D er vist å øke insulinfølsomheten, glukosemetabolismen og pankreascellenes evne til å produsere insulin2. Tidligere studier har vist at lave vitamin D-nivåer øker risikoen for å utvikle diabetes3.

Annonse

Tross disse gunstige effektene på glykemisk kontroll og insulinsensitivitet er vitamin D-tilskudd et kontroversielt tema, men flere metaanalyser har vist positive effekter av vitamin D på blodsukkeret4-5.

Formålet med den aktuelle systematiske oversikten og metaanalysen publisert i Diabetes, Obesity and Metabolism, var å undersøke effektene av vitamin D-intervensjoner på den glykemiske kontrollen hos pasienter med type 2-diabetes6.

Forfatterne identifiserte 39 randomiserte, kontrollerte studier med 2982 individer. De fant at vitamin D-tilskudd førte til høyere serum-vitamin D-nivåer. I tillegg ble nivåene av fastende blodsukker, HbA1c, C-reaktivt protein og triglyserid betydelig redusert, mens HOMA-IR-verdier ("Homeostasis Model Assessment for Insulin Resistance") og fastende insulinnivåer viste forbedringer hos individer som fikk vitamin D-tilskudd. Det var ingen vesentlige endringer i andre tiltak.

Subgruppeanalyser indikerte at effekten av vitamin D-tilskudd på glykemisk kontroll avhenger av dosering og varighet av tilskudd, baseline 25(OH)D-nivåer og kroppsmasseindeksen til pasienter med T2D.

Når det gjelder dosering og varighet av tilskudd, fant forfatterne at daglige doser høyere enn 2000 IU/d ga en markant forbedring i glykemisk kontroll, noe som stemte overens med en fersk metaanalyse som antydet at høydosetilskudd kan forbedre vitamin D-mangel hos forsøkspersoner4. Det er imidlertid viktig å merke seg at tilskudd av vitamin D utover den fysiologiske dosen kan være skadelig7.

Forfatterne skriver i sin konklusjon at vitamin D-tilskudd kan signifikant redusere fastende blodsukker, HbA1c, HOMA-IR og fastende insulinnivåer hos T2D-pasienter. Effektene var spesielt fremtredende når vitamin D ble gitt i en kortvarig, høy dose til pasienter med vitamin D-mangel, som var overvektige eller hadde en HbA1c på 8 prosent eller høyere ved baseline. Studien tyder på at vitamin D-tilskudd kan anbefales som komplementær behandling for T2D-pasienter.

  1. Ogurtsova K, Guariguata L, Barengo NC, et al. IDF diabetes Atlas: Global estimates of undiagnosed diabetes in adults for 2021. Diabetes Res Clin Pract. 2022;183:109118. doi:10.1016/j.diabres.2021.109118 DOI
  2. Lips P, Eekhoff M, van Schoor N, et al. Vitamin D and type 2 diabetes. J Steroid Biochem Mol Biol. 2017;173:280-285. doi:10.1016/j.jsbmb.2016.11.021 DOI
  3. Ahmad E, Lim S, Lamptey R, Webb DR, Davies MJ. Type 2 diabetes. Lancet. 2022;400(10365):1803-1820. doi:10.1016/S0140-6736(22)01655-5 DOI
  4. Farahmand MA, Daneshzad E, Fung TT, et al. What is the impact of vitamin D supplementation on glycemic control in people with type-2 diabetes: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trails. BMC Endocr Disord. 2023;23(1):15. Published 2023 Jan 16. doi:10.1186/s12902-022-01209-x DOI
  5. Mirhosseini N, Vatanparast H, Mazidi M, Kimball SM. The Effect of Improved Serum 25-Hydroxyvitamin D Status on Glycemic Control in Diabetic Patients: A Meta-Analysis. J Clin Endocrinol Metab. 2017;102(9):3097-3110. doi:10.1210/jc.2017-01024 DOI
  6. Chen W, Liu L, Hu F. Efficacy of vitamin D supplementation on glycaemic control in type 2 diabetes: An updated systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Diabetes Obes Metab. 2024;26(12):5713-5726. doi:10.1111/dom.15941 DOI
  7. Reid IR. High-dose vitamin D: Without benefit but not without risk. J Intern Med. 2018;284(6):694-696. doi:10.1111/joim.12836 DOI
Annonse
Annonse