Hopp til innhold
NHI.no
Annonse
Nyhetsartikkel

Peanøttallergi - hjelper tidlig introduksjon?

I 2015 viste en studie at tidlig introduksjon av peanøtter til risikobarn kunne minske sjansen for å utvikle peanøttallergi. Har denne løsningen ført til færre tilfeller av slik allergi?

peanøtter
Illustrasjonsbilde: Colourbox

Terje Johannessen, professor dr. med.

Sist oppdatert:

17. nov. 2025

Denne studien er publisert i Pediatrics1.

Immunglobulin E-mediert matallergi (IgE-FA), den vanligste årsaken til anafylaksi hos barn, er assosiert med nedsatt livskvalitet, økt risiko for allergiske komorbiditeter, underernæring og høye økonomiske kostnader2-4. Peanøtter er en av de vanligste årsakene til IgE-FA, og de fleste barn med peanøtt IgE-FA forblir allergiske inn i voksen alder5.

Annonse

Nylig har det blitt postulert at IgE-FA kan forebygges gjennom tidlig eksponering av matantigen i tarmen. Denne antakelsen støttes av studien Learning Early About Peanut Allergy (LEAP), der spedbarn i alderen 4 til 11 måneder med alvorlig atopisk dermatitt og/eller eggallergi som regelmessig inntok peanøtter, opplevde 81 prosent reduksjon i peanøttallergirisiko ved 5 års alder, en effekt som varte inn i ungdomstiden6. Dette funnet førte til en rekke nye retningslinjer om tidlig introduksjon av de viktigste matallergenene fra 4 til 6 måneders alder.

Formålet med den aktuelle studien var å finne ut om frekvensen av peanøtt eller andre IgE-FA endret seg etter publiseringen av de nye retningslinjene i USA.

Forskerne brukte elektroniske helsedata fra mange amerikanske stater og barna ble inndelt i tre kohorter basert på tidspunkt: før retningslinjene, etter retningslinjene og etter et tillegg i retningslinjene kom.

Resultatene viste at den kumulative insidensen og risikoen for utvikling av peanøtt-IgE-FA ble signifikant redusert fra før retningslinjene til etter retningslinjene (hazard ratio 0,65; 95 % KI 0,55–0,77). Videre ble den kumulative insidensen og risikoen for utvikling av peanøtt-IgE-FA redusert signifikant (HR 0,55; 95 % KI 0,46–0,66) og det samme gjaldt andre IgE-FA allergier (HR 0,63; 95 % KI 0,55-0,72) fra perioden før retningslinjer til retningslinjer etter tillegg. 

I sin konklusjon skriver forfatterne at forekomsten av peanøtter eller IgE-FA i perioden etter publisering av retningslinjer for tidlig introduksjon, gikk vesentlig ned. Resultatene støtter den tilsiktede effekten av disse folkehelseanbefalingene.

  1. Gabryszewski SJ, Dudley J, Faerber JA, et al. Guidelines for Early Food Introduction and Patterns of Food Allergy. Pediatrics. Published online October 20, 2025. doi:10.1542/peds.2024-070516 DOI
  2. Trogen B, Jacobs S, Nowak-Wegrzyn A. Early introduction of allergenic foods and the prevention of food allergy. Nutrients. 2022;14(13):2565. Doi: 10.3390/nu14132565 DOI
  3. Gabryszewski SJ, Dudley J, Shu D, et al. Patterns in the development of pediatric allergy. Pediatrics. 2023;152(2):e2022060531. Doi: 10.1542/peds.2022-060531 DOI
  4. Fleischer DM, Chan ES, Venter C, et al. A consensus approach to the primary prevention of food allergy through nutrition: guidance from the American Academy of Allergy, Asthma, and Immunology; American College of Allergy, Asthma, and Immunology; and the Canadian Society for Allergy and Clinical Immunology. J Allergy Clin Immunol Pract. 2021;9(1):22–43.e4. Doi: 10.1016/j.jaip.2020.11.002 DOI
  5. Skolnick HS, Conover-Walker MK, Koerner CB, Sampson HA, Burks W, Wood RA. The natural history of peanut allergy. J Allergy Clin Immunol. 2001;107(2):367–374. Doi: 10.1067/mai.2001.112129 DOI
  6. Du Toit G, Sayre PH, Roberts G, et al; Immune Tolerance Network LEAP-On Study Team. Effect of avoidance on peanut allergy after early peanut consumption. N Engl J Med. 2016;374(15):1435–1443. Doi: 10.1056/NEJMoa1514209 DOI
Annonse
Annonse