Peanøttallergi - hjelper tidlig introduksjon?
I 2015 viste en studie at tidlig introduksjon av peanøtter til risikobarn kunne minske sjansen for å utvikle peanøttallergi. Har denne løsningen ført til færre tilfeller av slik allergi?

Terje Johannessen, professor dr. med.
Sist oppdatert:
17. nov. 2025
Denne studien er publisert i Pediatrics1.
Immunglobulin E-mediert matallergi (IgE-FA), den vanligste årsaken til anafylaksi hos barn, er assosiert med nedsatt livskvalitet, økt risiko for allergiske komorbiditeter, underernæring og høye økonomiske kostnader2-4. Peanøtter er en av de vanligste årsakene til IgE-FA, og de fleste barn med peanøtt IgE-FA forblir allergiske inn i voksen alder5.
Nylig har det blitt postulert at IgE-FA kan forebygges gjennom tidlig eksponering av matantigen i tarmen. Denne antakelsen støttes av studien Learning Early About Peanut Allergy (LEAP), der spedbarn i alderen 4 til 11 måneder med alvorlig atopisk dermatitt og/eller eggallergi som regelmessig inntok peanøtter, opplevde 81 prosent reduksjon i peanøttallergirisiko ved 5 års alder, en effekt som varte inn i ungdomstiden6. Dette funnet førte til en rekke nye retningslinjer om tidlig introduksjon av de viktigste matallergenene fra 4 til 6 måneders alder.
Formålet med den aktuelle studien var å finne ut om frekvensen av peanøtt eller andre IgE-FA endret seg etter publiseringen av de nye retningslinjene i USA.
Forskerne brukte elektroniske helsedata fra mange amerikanske stater og barna ble inndelt i tre kohorter basert på tidspunkt: før retningslinjene, etter retningslinjene og etter et tillegg i retningslinjene kom.
Resultatene viste at den kumulative insidensen og risikoen for utvikling av peanøtt-IgE-FA ble signifikant redusert fra før retningslinjene til etter retningslinjene (hazard ratio 0,65; 95 % KI 0,55–0,77). Videre ble den kumulative insidensen og risikoen for utvikling av peanøtt-IgE-FA redusert signifikant (HR 0,55; 95 % KI 0,46–0,66) og det samme gjaldt andre IgE-FA allergier (HR 0,63; 95 % KI 0,55-0,72) fra perioden før retningslinjer til retningslinjer etter tillegg.
I sin konklusjon skriver forfatterne at forekomsten av peanøtter eller IgE-FA i perioden etter publisering av retningslinjer for tidlig introduksjon, gikk vesentlig ned. Resultatene støtter den tilsiktede effekten av disse folkehelseanbefalingene.
- Gabryszewski SJ, Dudley J, Faerber JA, et al. Guidelines for Early Food Introduction and Patterns of Food Allergy. Pediatrics. Published online October 20, 2025. doi:10.1542/peds.2024-070516 DOI
- Trogen B, Jacobs S, Nowak-Wegrzyn A. Early introduction of allergenic foods and the prevention of food allergy. Nutrients. 2022;14(13):2565. Doi: 10.3390/nu14132565 DOI
- Gabryszewski SJ, Dudley J, Shu D, et al. Patterns in the development of pediatric allergy. Pediatrics. 2023;152(2):e2022060531. Doi: 10.1542/peds.2022-060531 DOI
- Fleischer DM, Chan ES, Venter C, et al. A consensus approach to the primary prevention of food allergy through nutrition: guidance from the American Academy of Allergy, Asthma, and Immunology; American College of Allergy, Asthma, and Immunology; and the Canadian Society for Allergy and Clinical Immunology. J Allergy Clin Immunol Pract. 2021;9(1):22–43.e4. Doi: 10.1016/j.jaip.2020.11.002 DOI
- Skolnick HS, Conover-Walker MK, Koerner CB, Sampson HA, Burks W, Wood RA. The natural history of peanut allergy. J Allergy Clin Immunol. 2001;107(2):367–374. Doi: 10.1067/mai.2001.112129 DOI
- Du Toit G, Sayre PH, Roberts G, et al; Immune Tolerance Network LEAP-On Study Team. Effect of avoidance on peanut allergy after early peanut consumption. N Engl J Med. 2016;374(15):1435–1443. Doi: 10.1056/NEJMoa1514209 DOI