Hopp til innhold
NHI.no
Annonse
Nyhetsartikkel

Peanøttallergi - kan forekomsten reduseres?

Insidensen av peanøttallergi har tredoblet seg over de seneste tiårene. Anbefalingen om ved hvilken alder et barn bør introduseres for peanøttprodukter, har vært uklar. Nye studier ser ut til å endre det.

Peanøttsmør
Illustrasjonsbilde: Colourbox

Terje Johannessen, professor dr. med.

Sist oppdatert:

3. apr. 2023

Artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

BMJ presenterer en nyhetssak der forskere anbefaler at peanøtter introduseres i kosten til babyer i 4 til 6 måneders alder for å redusere risikoen for allergi1. De seneste tiårene har insidensen av peanøttallergi i den vestlige verden tredoblet seg. Peanøttallergi oppstår hos 1 til 2 prosent av nord-amerikanske og europeiske barn2-3. Tilstanden er vanligere blant barn med uttalt eksem og eggallergi. Hvite barn har lavere risiko enn alle andre etniske grupper.

Annonse

Flere studier tyder på at tidlig eksponering for peanøttprodukter - peanøttsmør, ikke hele nøtter - vil redusere insidensen av peanøttallergi.

En norsk-svensk studie fra 2022 fant at eksponering for allergenmat fra 3 måneders alder medførte redusert forekomst av matallergi i befolkningen ved 36 måneders alder4. To andre studier støtter disse funnene5-6.

I en studie fra England fant forskerne at insidensen av peanøttallergi kunne reduseres med 77 prosent hvis peanøttprodukter ble introdusert i kosten til spedbarn i 4 til 6 måneders alder7. Resultatene fra studien var såvidt spesifikke at forskerne anbefaler at peanøttprodukter bør gis fra 4 måneders alder for alle babyer med eksem og fra 6 måneders alder for de uten eksem.

Dette er nye anbefalinger. Tidligere sa man at peanøttprodukter burde unngås frem til barnet var minst 3 år gammelt. I gjeldende britiske retningslinjer er anbefalingen å introdusere peanøttprodukter mellom 6 og 12 måneder8. De nye studiene tyder på at anbefalingen bør gjelde for alle barn, ikke bare de i høy risiko. Og jo lengre det ventes med å introdusere peanøttprodukter, jo mindre reduseres risikoen for peanøttallergi.

De fleste tilfeller av peanøttallergi har oppstått når et barn har blitt 1 år gammelt. Forskerne mener det er et smalt tidsvindu av mulighet for å forhindre utvikling av peanøttallergi. Det vinduet er i 4 til 6 måneders alder. Samtidig bør mor fortsette å amme barnet. Dersom barnet får en umiddelbar reaksjon i form av et utslett eller hoste, bør man stoppe og i de fleste tilfeller vil reaksjonen raskt gå over.

Det er utilstrekkelig bevis for oppfatningen om at mors inntak av  peanøtter i svangerskapet eller i ammeperioden bidrar til å beskytte barnet mot å utvikle peanøttallergi.

  1. Wise J. Babies should be given peanut products between 4 and 6 months to reduce allergy, say researchers. BMJ 2023;380:p645. Published 17 March 2023. doi: https://doi.org/10.1136/bmj.p645
  2. Nwaru BI, Hickstein L, Panesar SS, et al. Prevalence of common food allergies in Europe: a systematic review and meta-analysis. Allergy. 2014;69(8):992-1007. doi:10.1111/all.12423 DOI
  3. Peters RL, Koplin JJ, Gurrin LC, et al. The prevalence of food allergy and other allergic diseases in early childhood in a population-based study: HealthNuts age 4-year follow-up. J Allergy Clin Immunol. 2017;140(1):145-153.e8. doi:10.1016/j.jaci.2017.02.019 DOI
  4. Skjerven HO, Lie A, Vettukattil R, et al. Early food intervention and skin emollients to prevent food allergy in young children (PreventADALL): a factorial, multicentre, cluster-randomised trial. Lancet2022;399:2398-411. doi:10.1016/S0140-6736(22)00687-0.
  5. Du Toit G, Roberts G, Sayre PH, et al., Learning Early About Peanut Allergy (LEAP) Study Team. Identifying infants at high risk of peanut allergy: the Learning Early About Peanut Allergy (LEAP) screening study. J Allergy Clin Immunol2013;131:135-43.e1, 12. doi:10.1016/j.jaci.2012.09.015 DOI
  6. Perkin MR, Logan K, Tseng A, et al., EAT Study Team. Randomized trial of introduction of allergenic foods in breast fed infants. N Engl J Med2016;374:1733-43. doi:10.1056/NEJMoa1514210 DOI
  7. Roberts G, Bahnson HT, Du Toit G, et al. Defining the window of opportunity and target populations to prevent peanut allergy. J Allergy Clin Immunol2022:S0091-6749(22)01656-6. doi:10.1016/j.jaci.2022.09.042. DOI
  8. NHS. Food allergies in babies and young children. www.nhs.uk
Annonse
Annonse