Hopp til innhold
NHI.no
Annonse
Nyhetsartikkel

Skyldes aldring taurinmangel?

Aminosyren taurin ser ut til å spille en sentral rolle i aldringsprosessen. En studie på dyr tyder på at tilførsel av taurin kan forlenge levetiden og bedre helsetilstanden ved aldring.

Rotte
Illustrasjonsbilde: Colourbox

Terje Johannessen, professor dr. med.

Sist oppdatert:

12. juni 2023

Artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Ifølge fremtidsprognoser fra FN vil antall personer over 65 år øke fra 1 av 11 i 2019 til 1 av 6 i 20501. Forskningen om aldring og tiltak som kan motvirke aldring, har blitt intensivert de siste tiårene2-3. Det har ført til at forskere har oppdaget flere stoffer som kan bidra til et lengre og friskere liv.

Annonse

Aldring er en uunngåelig multifaktoriell prosess som påvirker alle organer4. Den aldersinduserte nedgangen i organfunksjoner involverer flere celleautonome hendelser. De sentrale kjennetegnene inkluderer genomisk ustabilitet, deregulert næringssansing, mitokondriell dysfunksjon, stamcelleutmattelse og akkumulering av senesensceller (celler som har stoppet å dele seg)4. Aldringsassosiert nedgang i organfunksjoner skyldes også endringer i konsentrasjonen av endogene metabolitter, hormoner og mikronæringsstoffer i blod5-6. Det er imidlertid uklart om disse endringene er årsaker til eller konsekvenser av aldring.

En hypotese er at hvis et molekyl i blodet er en drivkraft for aldring, vil en korreksjon til dets ungdommelige nivåer forsinke aldring og øke levetiden med god helse.

Tidsskriftet Science har publisert en eksperimentell studie7 der forskerne undersøkte aldringseffekten av den semi-essensielle aminosyren taurin. Semi-essensiell betyr at taurin både kan tas opp fra maten vi spiser og produseres i kroppen. Taurin er en av de aminosyrene som det finnes mest av hos mennesker og andre eukaryote8. Tidligere studier har vist at konsentrasjonen av taurin i blodet korrelerer med helsen, men det er ukjent om taurinkonsentrasjonen i blodet påvirker aldring. I den aktuelle studien målte forskerne blodkonsentrasjonen av taurin under aldring og undersøkte effekten av taurintilskudd på helse og levetid hos flere arter.

Blodkonsentrasjonen av taurin avtar med alderen både hos mus, aper og mennesker. I studien ble mus foret med peroralt taurin eller en kontrolloppløsning en gang daglig til middelaldrende mus frem til de døde. Median livstidslengde økte med 10-12 prosent blant musene som fikk taurin, og forventet levetid ved 28 måneder økte med 18-25 prosent. Samtidig fant forskerne at de taurinbehandlede musene hadde bedre organfunksjon når det gjaldt ben, muskler, pankreas, hjerne, fett, tarm og immunsystem. Tilsvarende effekter så forskerne blant aper. Ja, til og med blant mark. Undersøkelser på underliggende mekanismer viste at taurin reduserte cellulær senesens, beskyttet mot telomerase-mangel, undertrykte mitokondriell dysfunksjon, minsket DNA-skader og begrenset inflammasjon.

En analyse hos eldre mennesker viste at lave konsentrasjoner av taurin og dets metabolitter var forbundet med dårligere helse som økt abdominal fedme, hypertensjon, inflammasjon og prevalens av type 2-diabetes. Forskerne fant også at fysisk aktivitet økte konsentrasjonen av taurin i blodet, noe som kan være en underliggende faktor for den antialdrende effekten av trening.

Oppsummert viser studien at taurinmengden i blodet avtar under aldring. En reversering av denne nedgangen gjennom taurintilskudd fremmer helsen og øker levetiden hos mus, mark og aper - noe som tyder på at taurinmangel er en drivkraft for aldring hos disse artene. For å teste om taurinmangel også er en drivkraft for aldring hos mennesker, kreves det langsiktige, godt kontrollerte taurintilskuddsforsøk som måler helse og levetid.

Annonse

Taurin finnes i animalsk mat, inkludert fisk, kjøtt og meieriprodukter. Selv om noen vegetariske matvarer også inneholder taurin, er nivåene her lave. Taurin er også tilsatt noen energidrikker eller brus. Taurin finnes også i handelen som et kosttilskudd.

  1. Department of Economic and Social Affairs of the United Nations, Population Division, “World population ageing 2019: Highlights” (ST/ESA/SER.A/430, United Nations, 2019). www.un.org
  2. Mkrtchyan GV, Abdelmohsen K, Andreux P, et al. ARDD 2020: from aging mechanisms to interventions. Aging (Albany NY). 2020;12(24):24484-24503. doi:10.18632/aging.202454 DOI
  3. Campisi J, Kapahi P, Lithgow GJ, Melov S, Newman JC, Verdin E. From discoveries in ageing research to therapeutics for healthy ageing. Nature. 2019;571(7764):183-192. doi:10.1038/s41586-019-1365-2 DOI
  4. López-Otín C, Blasco MA, Partridge L, Serrano M, Kroemer G. The hallmarks of aging. Cell. 2013;153(6):1194-1217. doi:10.1016/j.cell.2013.05.039 DOI
  5. Imai SI, Guarente L. It takes two to tango: NAD+ and sirtuins in aging/longevity control. NPJ Aging Mech Dis. 2016;2:16017. Published 2016 Aug 18. doi:10.1038/npjamd.2016.17 DOI
  6. Asadi Shahmirzadi A, Edgar D, Liao CY, et al. Alpha-Ketoglutarate, an Endogenous Metabolite, Extends Lifespan and Compresses Morbidity in Aging Mice. Cell Metab. 2020;32(3):447-456.e6. doi:10.1016/j.cmet.2020.08.004 DOI
  7. Singh P, Gollapalli K, Mangiola S, et al. Taurine deficiency as a driver of aging. Science. 2023;380(6649):eabn9257. doi:10.1126/science.abn9257 DOI
  8. Ripps H, Shen W. Review: taurine: a "very essential" amino acid. Mol Vis. 2012;18:2673-2686. PMID: 23170060 PubMed
Annonse
Annonse