Ernæring og hiv-sykdom
Selv om hiv-smittede i afrikanske land får medisiner som reduserer aids-relaterte dødsfall, dør opp mot en av fire i løpet av de første månedene av behandlingen. - Vår forskning viser at ernæringstilskudd kan forbedre tilstanden til de hiv-syke, sier forsker Mette Frahm Olsen.

Av:
Marthe Lein, journalist. Godkjent av medisinsk redaksjon.
Sist oppdatert:
3. juni 2014
Artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
I flere afrikanske land dør opp mot en fjerdedel av hiv-pasientene i løpet av de første månedene av den medisinske behandlingen.
Årsaken til dette er blant annet underernæring, som får hiv-viruset til å utvikle seg mer aggressivt.
En ny studie utført av forskere ved Københavns Universitet og Jimma University i Etiopia, viser at ernæringstilskudd i de første månedene av hiv-behandlingen gir svært gode resultater.
- Vår forskning fokuserer på ernæringens betydning for pasienter med hiv. I mange afrikanske land har ikke hiv-pasienter adgang til tilstrekkelig god kost. Den langsiktige løsningen involverer fattigdomsbekjempelse og forbedring av generelle levekår for pasienter i Afrika. Men ved oppstart av medisinsk hiv-behandling er det en kritisk fase der ernæringsbehovet øker. Vår forskning viser at pasienter har nytte av å få tilskudd målrettet i denne fasen, sier Mette Frahm Olsen til NHI.no.
Hun er en av forskerne bak prosjektet, og sammen med Alemseged Abdissa (det store bildet) hovedforfatter på artikkelen i BMJ.
Studien er publisert i tidsskriftet British Medical Journal.
Les også: Hva er hiv?
- F Olsen M, Abdissa A, et.al. Effects of nutritional supplementation for HIV patients starting antiretroviral treatment: randomised controlled trial in Ethiopia. BMJ 2014. doi:org/10.1136/bmj.g3187