Hopp til innhold
NHI.no
Annonse
Nyhetsartikkel

Griser får dårligere helse med genmodifisert mat

En ny studie viser at griser som blir foret med genmodifisert fôr, har betydelig høyere forekomst av betennelse i magesekken enn de som spiser fôr som ikke er genmodifisert.

gris

Av:

Merethe Kvam, journalist. Godkjent av medisinsk redaktør.

Sist oppdatert:

13. juni 2013

Artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Studien ble publisert av Journal of Organic Systems, i juni 2013.

Forskere fra USA og Australia sto bak studien.

Gjennom studien fulgte de 168 grisunger i nærmere 23 uker, som er gjennomsnittlig levertid for en slaktegris. Halvparten av grisene ble fôret med genmodifisert soya og mais, mens den andre halvparten ble fôret med soya og mais som ikke var genmodifisert. Fôret ble kjøpt inn fra kommersielle leverandører, og grisene vokste opp under ellers identiske forhold. Etter fem måneder ble grisene slaktet, og de ble undersøkt av veterinær. Veterinærene fikk ikke vite hvilke griser som hadde fått hvilket fôr.

Annonse
  1. Scientists say new study shows pig health hurt by GMO feed - Reuters www.reuters.com
  2. Genmodifisert mat (GMO) - Matportalen.no matportalen.no
  3. Får norske produksjonsdyr genmodifisert fôr? Mattilsynet
  4. Carman JA, Vlieger HR, Ver Steeg LJ, Sneller VE, Robinson GW, Clinch-Jones CA, Haynes JI, Edwards JW. A long-term toxicology study on pigs fed a combined genetically modified (GM) soy and GM maize diet. Journal of organic systems 2013; 8 (1): 38-55. www.organic-systems.org
Annonse
Annonse