Dietter rik på plantebasert mat er knyttet til sunn aldring
En longitudinell, amerikansk studie tyder på at et kosthold rikt på plantebasert mat, med et moderat inntak av sunn animalsk mat, kan bidra til sunn aldring.

Terje Johannessen, professor dr. med.
Sist oppdatert:
24. juni 2025
Studien i Nature Medicine definerte sunn aldring som å nå 70 år uten noen større kroniske sykdommer og med kognitiv, fysisk og mental helse intakt1.
Den amerikanske befolkningen av eldre voksne har økt jevnt de siste tiårene; Imidlertid har 80 prosent av eldre voksne minst én kronisk helsetilstand, noe som fremhever de komplekse helseutfordringene som følger dette demografiske skiftet2. Å fremme sunn aldring er en global prioritet.
Kosthold er den ledende atferdsrisikofaktoren for ikke-smittsomme sykdommer og dødelighet på verdensbasis3.
Av de mer enn 105 000 middelaldrende deltakerne, alle amerikanske helsepersonell (Nurses’ Health Study (1986–2016) og the Health Professionals Follow-Up Study (1986–2016)), hadde om lag 9 prosent (66 prosent kvinner) eldet med god helse i løpet av 30-års oppfølging. Jo nærmere deltakerne fulgte noen av de 8 utvalgte kostholdsmønstrene - som inkluderer et høyt inntak av frukt, grønnsaker, fullkorn, umettet fett, nøtter, belgfrukter og meieriprodukter med lite fett - jo mer sannsynlig var det at de eldes sunt.
Dietten Alternative Healthy Eating Index (AHEI)4, utviklet for å forebygge kroniske sykdommer, viste de beste resultatene. Personer hvis kosthold lignet mest på denne dietten hadde en 86 prosent større sannsynlighet for sunn aldring ved 70 år og en mer enn 2 ganger høyere sannsynlighet ved 75 år sammenlignet med de hvis spisemønster passet minst med AHEI-dietten.
Sunn aldring var også knyttet til lavere forbruk av transfett, natrium, sukkerholdige drikker og rødt eller bearbeidet kjøtt. Resultatene tyder på at selv om det ikke finnes en helhetlig tilnærming til sunn mat, kan vektlegging av visse matvaregrupper fremme langsiktig velvære.
Men som med alle slike epidemiologiske studier, sunne matvaner henger ofte sammen med andre sunne vaner - så den eksakte verdien av et sunt kosthold er vanskelig å fastslå selv om forskerne prøver å justere for andre faktorer.
- Tessier AJ, Wang F, Korat AA, et al. Optimal dietary patterns for healthy aging. Nat Med. 2025;31(5):1644-1652. doi:10.1038/s41591-025-03570-5 DOI
- Centers for Disease Control and Prevention. Healthy Aging at a Glance, 2015: Helping People to Live Long and Productive Lives and Enjoy a Good Quality of Life stacks.cdc.gov
- GBD 2017 Diet Collaborators. Health effects of dietary risks in 195 countries, 1990-2017: a systematic analysis for the Global Burden of Disease Study 2017, Lancet. 2019;393(10184):1958-1972. doi:10.1016/S0140-6736(19)30041-8 DOI
- Pandey K. What is Harvard's Alternative Healthy Eating Index (AHEI); where does your meal rank? Times Now. Last updated Feb 11, 2022. www.timesnownews.com