Enkel

Svangerskapsuke 10 - mor

Nå er det lett å se at embyoet ligner et menneske. Alle indre og ytre strukturer er på plass. Fra nå av omtales det som et foster.

Livmoren som før svangerskapet var på størrelse med en pære, er nå på størrelse med en stor grapefrukt.

Hormonproduksjon i svangerskapet, progesteron

Progesteron er nødvendig for et vellykket svangerskap. Foruten å produseres i moderate mengder av corpus luteum i eggstokken ved starten av svangerskapet, så skilles det ut i store mengder av morkaken utover i svangerskapet. Det er snakk om en 10-dobling av de normale mengdene progesteron.

Progesteron påvirker cellene i livmorslimhinnen, noe som er avgjørende for ernæringen av embryo i første trimester. Progesteron hemmer livmorens tilbøyelighet til å ville trekke seg sammen og forhindrer derved spontanaborter. I de første dagene etter befruktningen sørger progesteron for å øke slimproduksjonen i egglederen og livmoren, noe som bidrar til tilstrekkelig næringstilførsel til egget før det får festet seg i livmorslimhinnen. Sannsynligvis bidrar progesteron til å stimulere celledelingen av det befruktede egget. Sammen med østrogen bidrar progesteron dessuten til å forberede brystene på melkeproduksjon.

Neste side