Enkel

Svangerskapsuke 27 - mor

Endringer i mors sirkulasjon

Omkring 625 ml av mors blod flyter gjennom morkaken hvert minutt den siste måneden i svangerskapet. Dette pluss den generelle økningen i mors forbrenning øker blodvolumet som mors hjerte må pumpe ut, med 30-40 prosent fra og med 27. uke. Av uforklarlige grunner synker så belastningen på mors hjerte til bare litt over det normale de siste 8 ukene av svangerskapet på tross av den høye blodstrømmen gjennom livmoren.

Nå gjelder det å passe på vektøkningen!

Dette er første uke i 3. trimester. Vanligvis kommer den største vektøkningen i uke 20 til 28, for så å avta noe i 3. trimester. Men for enkelte kommer den største vektøkningen i siste trimester. Man gir litt opp, orker ikke å passe på vekten. "Det får bli som det blir." Les mer om vektøkning i denne artikkelen.

De ekstra kiloene er nødvendige for barnet ditt, du må ikke prøve å sulte deg eller slanke deg mens du er gravid. Normalvektige bør legge på seg ca. 10 til 15 kg, men det viktigste er at du har en jevn vektøkning. Overvektige har ikke samme behov for vektøkning under svangerskap, der er det kanskje nok med 8 kg vektøkning. Spis sunn og næringsrik mat, og prøv å gå en liten tur hver dag. Klarer du å holde deg i form, vil fødselen og tiden etter bli lettere å takle.

Husk også at en påfallende rask vektøkning kan være tegn på svangerskapsforgiftning.

Skade mot magen under svangerskapet

Gravide kan i likhet med andre, få støt eller skade mot magen. Vanligvis dreier det seg om uskyldige og ufarlige støt, men noen ganger kan det dreie seg om kraftigere skader. Bilulykker, motorsykkelulykker, vold i hjemmet og fall er de viktigste årsakene til skade eller slag mot magen i svangerskapet.

Vil du vite mer?

  • Svangerskapsuke 27 - foster
  • Svangerskapsuke 26 - foster
  • Svangerskapsuke 26 - mor
  • Svangerskapsuke 28 - foster
  • Svangerskapsuke 28 - mor