Enkel

Svangerskapsuke 32 - mor

Blodvolumet ditt har økt med 40 til 50 prosent siden du ble gravid.

Du opplever kanskje økende kortpusthet. Forklaringen er at livmoren nå presser på mellomgulvsmuskelen slik at lungene ikke klarer å puste inn så mye som før. Det kan hjelpe å ligge med overkroppen litt høyere i senga samt å spise mindre, men hyppigere måltid.

Ryggplager er heller ikke uvanlig på dette tidspunktet i svangerskapet. Forklaringen er den voksende livmoren og hormonendringene. Tyngdepunktet ligger lengre fremme enn før, det strekker på magemusklene, endrer kroppsholdningen og øker belastningen på ryggen. I tillegg gjør hormonendringene at leddene og leddbåndene blir løsere, gjør deg mindre stabil og kan forårsake smerter når du går, står, sitter for lenge, snur deg i senga, bøyer deg eller løfter ting.

Les vår artikkel om bekkenleddssmerter her.

Amming?

Kjenner du igjen de ulike kroppsdelene som buler ut av magen din? Om du ikke allerede er i gang med det, så bør du begynne å lese og spørre så mye du orker om fødsel, barseltid og stell av den nyfødte babyen. Er du fortsatt usikker på om du skal amme eller gi morsmelkerstatning? Det finnes ingen fullverdig erstatning for morsmelk. Kan man velge, er valget som regel enkelt. Dessverre er det mange som møter problemer med ammingen som gjør at morsmelkerstatning likevel blir beste alternativ. Les vår artikkel om amming her.

Foreldrepenger

Du kan få foreldrepenger dersom du har vært yrkesaktiv og har hatt pensjonsgivende inntekt i minst seks av de siste ti månedene før stønadsperioden tar til.

Du kan velge å ta ut foreldrepengene sammenhengende eller kombinere de med arbeid eller ferie. Når begge foreldrene har rett til foreldrepenger, består foreldrepengeperioden av mødrekvoten, fedrekvoten og en fellesperiode som dere kan dele. Totalt utgjør stønadsperioden for foreldrepenger 49 uker med 100 prosent dekningsgrad, eller 59 uker med 80 prosent dekningsgrad. Minst tre av ukene i denne perioden må tas av mor rett før termindato. Fedrekvoten kan tidligst tas ut 6 uker etter fødselen.

Mødrekvoten og fedrekvoten utgjør 15 uker hver ved 100 prosent foreldrepenger. I tillegg kommer en fellesperiode på 16 uker som dere kan dele. 

Les mer om foreldrepenger hos nav.no

Vil du vite mer?