Enkel

Svangerskapsuke 34 - mor

Problemer med nattesøvnen?

Nå er livmoren på sitt høyeste. Du merker sikkert at det er tungt og vanskelig å puste ordentlig. Hendene og føttene er hovne på grunn av økt væskeansamling i kroppen. Blodmengden øker også fram mot fødselen, slik at du er bedre forberedt på blodtap. Mange har problemer med å sove. Magen er stor og tung, og det er vanskelig å finne en behagelig posisjon å sove i. Babyen er kanskje urolig, og du må ofte stå opp og gå på toalettet. I tillegg ligger du kanskje våken og grubler på fødselen og tiden etterpå. Selv om du ikke får sove, er det viktig at du prøver å hvile deg når du trenger det.

Vær litt varsom med raske bevegelser. Hvis du har sittet eller ligget en stund, bør du ikke reise deg for raskt. Blod samler seg opp i bena og kan gjøre at blodtrykket faller et lite øyeblokk når du reiser deg opp, og du føler deg svimmel.

Blødning i 3. trimester

Blødning i svangerskapet deles inn i tidlige blødninger frem til utgangen av uke 12 (første trimester) og sene blødninger fra starten av uke 13 og ut svangerskapet (andre og tredje trimester). Blødning under graviditeten kan ha mange ulike årsaker.

Blødninger i siste trimester (fra starten av uke 29) forekommer i fire prosent av alle svangerskap og krever rask avklaring. Omtrent en halv prosent av alle svangerskap kompliseres av forliggende morkake, mens rundt to prosent kompliseres av morkakeløsning.

Ved en større morkakeløsning er det fare for barnets liv, og behandling må gis umiddelbart.

For tidlig vannavgang

For tidlig vannavgang innebærer at "vannet går" tre uker eller tidligere før terminen (før 37. uke). For tidlig vannavgang kompliserer 1-5 prosent av svangerskapene og er årsak til en tredel av alle for tidlige fødsler.

Ofte finner man ingen direkte årsak til at vannet går for tidlig, men en rekke forhold kan ha sammenheng med tilstanden, som for eksempel lokal infeksjon i fosterhinnen, svikt i livmorhalsen, infeksjon i skjeden eller livmorhalsen, skader, utvidelse av livmoren og unormal funksjon av fosterhinnen.

Dersom vannet går før uke 34, og det ikke foreligger infeksjon, gis behandling med rihemmende midler hvis det er rier og sengeleie når det er fare for at navlesnoren kommer i klem. Kortison blir gitt for å øke lungemodningen hos fosteret og alle behandles forebyggende med antibiotika for å hindre infeksjon i livmorhulen.

Nedsatt syn

Enkelte opplever i siste del av svangerskapet at synet ikke er like skarpt som tidligere. Nok en gang er det svangerskapshormonene som er årsaken i form av økt væske i øyehulen. Du kan oppleve økt nærsynthet eller økt langsynthet. Dette er forbigående plager, så det er liten grunn til å oppsøke optiker mens du enda er gravid.

Vær imidlertid oppmerksom på at alvorligere synsproblemer kan være et tegn på svangerskapsforgiftning.

Vil du vite mer?