Enkel

Svangerskapsuke 41 - mor

Nå er det nok!

I tillegg til at du kan være fryktelig lei og sliten, opplever du sikkert at venner og familie maser mye på deg for å høre om noe er på gang. Dersom du synes dette er plagsomt, lar du barnefaren svare på telefonen din, eller du kan gi beskjed om at du tar kontakt når det har skjedd noe.

Igangsetting av fødsel

Har du ikke født spontant ennå, må legene vurdere om det er grunn til å sette i gang fødselen du venter på.

Amming

Brystene er ofte svært følsomme, men det har ingenting for seg å prøve å herde brystvortene før amming starter. 

Barnet blir ofte lagt til brystet bare minutter etter fødselen. Det vil likevel ta noen dager før melkeproduksjonen din er i gang, noe barnet er forberedt på. Barnet har nemlig med seg litt opplagsnæring fra tiden i livmoren, og dette tærer barnet på inntil det får nok næring fra brystmelken. Barnet trenger også litt tid før det forstår hvordan det skal suge for at ammingen blir effektiv. Den første melken mor produserer, kalles kolostrum (første 72 timer), og den er ekstra næringsrik og verdifull for det nyfødte barnet. Amming så tidlig etter fødselen fører også til at livmoren trekker seg sammen, og dermed stopper blødningen i livmoren lettere.

Amming og menstruasjon

Hos de fleste ammende mødre vil ikke menstruasjonssyklus og eggløsning komme igang igjen før noen uker etter at ammingen har opphørt. Forklaringen synes å være at de samme nervesignalene som går fra brystene til hjernen (hypothalamus/hypofyse) og som utløser prolaktinutskillelsen under barnets suging på brystvorten, samtidig hemmer utskillelsen av de hormonene (FSH og LH) som stimulerer eggstokkene. Etter flere måneder med amming vil det hos noen mødre - særlig de som bare ammer litt - bli slik at hormonproduksjonen som stimulerer eggstokkene gradvis øker, noe som starter opp menstruasjonssyklus og eggløsning, selv om ammingen fortsetter.

Så amming er ingen sikker prevensjonsmetode.

Vil du vite mer?