Nyhetsartikkel

Egenundersøkelse av testiklene

Hvordan skal testiklene normalt kjennes ut, og hvordan vet du hvilke endringer som kan være tidlige tegn på testikkelkreft? Dette kan du lese mer om i denne artikkelen.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Meningene om regelmessig egenundersøkelse av testiklene er delte. Noen leger mener at unge menn bør foreta egenundersøkelser en gang i måneden, mens andre mener at egenundersøkelser kan øke risikoen for angst og unødige prosedyrer. Det er foreløpig ikke gjort studier som har vurdert effekten av egenundersøkelse av testiklene.

Hva er normalt?

På NHI.no får vi ofte spørsmål om hva som er normal størrelse og fasong på testiklene, og spørsmål om hva man skal gjøre om man finner kuler og uregelmessigheter i pungen. Vi har derfor valgt å lage denne artikkelen både for å gi råd om hvordan du skal foreta en egenundersøkelse, og om hva som er normalt å kjenne ved en egenundersøkelse.

Testikkelkreft er i utgangspunktet en sjelden kreftform, den utgjør cirka én prosent av alle krefttilfeller. Samtidig er det den vanligste kreftformen blant unge menn mellom 15 og 35 år. Testikkelkreft har en god prognose dersom tilstanden blir oppdaget tidlig, og du kommer raskt i gang med behandling.

Dersom du utfører månedlige egenundersøkelser, blir du kjent med testiklene dine og du lærer hva som er normal størrelse og fasong på dine testikler.

Dersom du har høyere risiko for testikkelkreft, ved for eksempel at du har en testikkel som ikke har seget ned i pungen, tidligere testikkelkreft eller har familiemedlemmer med testikkelkreft, bør du vurdere å gjøre regelmessige egenundersøkelser.

Normal testikkel.
Normal testikkel.

Slik undersøker du testiklene

 • Start egenundersøkelsen rett etter at du har tatt en varm dusj eller et varmt bad. Da er pungen mest avslappet, og det er lettere å undersøke testiklene. Stå oppreist, og skyv penis til side.
 • Bruk begge hender, og undersøk en testikkel om gangen. Plasser tommelen på toppen av testikkelen, og to fingre på hver hånd bak testikkelen, og rull den mellom fingrene. Testiklene skal kjennes faste, men ikke helt harde.
 • Kjenn etter om du kan finne kuler eller ujevnheter foran eller på sidene av testikkelen. En slik kul kan være på størrelse med en ert eller et riskorn.
 • Smerter, ubehag, hevelser, kuler eller andre endringer i farge og størrelse på testiklene, bør føre til rask kontakt med lege.
 • Blant de uregelmessighetene du bør kjenne, er bitestiklene (epididymis). Dette er et sædledende rør, som kan kjennes ut som et tynt tau. Denne finnes på toppen av baksiden til hver testikkel, og den kan kjennes litt øm ut når du trykker på den. Dette er altså en normal kul.
 • Husk også at den ene testikkelen (oftest den høyre) vanligvis er større enn den andre, og at det er helt vanlig at den ene henger lenger ned enn den andre.
 • Finner du en kul, er ikke dette ensbetydende med kreft. Godartede tilstander er langt hyppigere også i testiklene. Andre årsaker til at du kan kjenne uregelmessigheter, kan være brokk, hevelse i blodårene i pungen (årebrokk, varicocele), vannbrokk (hydrocele), og annet støttevev i pungen.
 • Plutselige og sterke (akutte) smerter i pungen eller testiklene som varer i mer enn noen få minutter, krever øyeblikkelig tilsyn av lege.

Ikke utsett legeundersøkelsen

Dersom du bekymrer deg over noe du kjenner ved en egenundersøkelse, bør du ta kontakt med lege. Legen vil undersøke testiklene dine ved å kjenne på dem. Noen får ereksjon ved en slik undersøkelse. Selv om det kan oppleves som flaut for deg, så vet legen at dette er en helt normal reaksjon og at det ikke er seksuelt. Legen vil også spørre deg om du har andre symptomer (som smerte), og i så fall hvor lenge du har hatt det. Legen kan også undersøke andre deler av kroppen, som magen, lysken, endetarmen, for å se etter mulige tegn på kreftspredning.

Ved unormale funn ved manuell legeundersøkelse vil du bli henvist til ultralydundersøkelse av testiklene.

Mange menn utsetter å oppsøke lege etter å ha oppdaget symptomer på testikkelkreft. Vanlige årsaker til dette er;

 • De er ikke kjent med symptomene på testikkelkreft.
 • De er bekymret for at hevelser i testiklene skyldes seksuelt overførbar sykdom/infeksjon.
 • De er for flaue til å be om medisinsk tilsyn.

Med andre ord - er du bekymret, bør du rådføre deg med lege.

Kilder

Referanser

 1. American cancer society - Testicular self-exam www.cancer.org
 2. Kids Health: How to perform a testicular self-examination kidshealth.org
 3. MedlinePlus: Testicular self-exam www.nlm.nih.gov
 4. WebMD: Testicular Cancer: Self-exams at home www.webmd.com