Hopp til innhold
NHI.no
Annonse
Informasjon

Tolvfingertarmen, galle og bukspytt

Maten ankommer tolvfingertarmen etter å ha passert magesekken. Ved hjelp av galle og bukspytt brytes maten ned - her kan du lese mer om hvordan dette foregår.

pancreas, liver, gallbladder, duodenum
Lever, magesekk, tolvfingertarm og bukspyttkjertel.

Sist oppdatert:

25. juli 2023

Etter at maten har passert magesekken, ankommer den tolvfingertarmen (duodenum). Dette er tynntarmens øverste og korteste del. I tolvfingertarmen blandes maten med bukspytt og galle slik at nedbrytningen av føden fortsetter. I tillegg foregår det absorpsjon av næringsstoffer her.

Annonse

Bukspyttets funksjoner

Galleblære, bukspyttkjertel og tolvfingertarm

Bukspyttet dannes i bukspyttkjertelen (pankreas). Denne er en lang og tynn kjertel som ligger like nedenfor magesekken mot bakre bukvegg. Kjertelen produserer hormonene insulin og glukagon som er viktige i reguleringen av blodsukkeret, samt bukspytt som spiller en sentral rolle i fordøyelsen. I motsetning til spyttet i munnhulen som bare spalter karbohydrater, og magesaften i magesekken som kun spalter proteiner, inneholder bukspyttet enzymer som spalter både karbohydrater, proteiner og fett. Bukspyttets enzymer står for en så stor del av nedbrytningen av maten at de nesten kunne klart seg uten hjelp fra andre enzymer og sekreter i fordøyelseskanalen.

Annonse
Annonse