En vanlig time på et norsk legekontor varer ikke lenger enn i 12-20 minutter. Da er det om å gjøre å få mest mulig ut av den tiden du har til rådighet. For å få et best mulig utbytte av disse korte minuttene, lønner det seg å bruke litt tid på å forberede seg til timen.
Planlegg
- Samtidig som du bestiller timen, bør du spørre om det er noe du trenger å ta med til timen, eller gjøre på forhånd. Eksempler på dette kan være enkle ting som å fylle ut et spørreskjema, ta med en urinprøve eller møte fastende før enkelte undersøkelser.
- Noter spørsmål du vil ha svar på. I tilfelle tiden blir knapp, er det lurt å starte med de viktigste spørsmålene først.
- Noter også symptomer og stikkord som kan beskrive plagene dine. Når du kommer inn til legen, kan du se på lappen for å forsikre deg om at du husker alt.
- Skriv ned informasjon om eventuelle tidligere sykdommer, behandling eller operasjoner, eventuelt livskriser eller store endringer i livet som du nylig har gjennomgått, eller arvelige sykdomsbelastninger. Hos fastlegen er sannsynligvis dette unødvendig.
- Ta med en liste over medisiner du bruker dersom dette er ukjent for legen. Inkluder også informasjon om naturmedisin og kosttilskudd.
- Dersom du synes det kan være til hjelp for deg, ta med en venn eller et familiemedlem.
Legen vil stille deg spørsmål knyttet til de symptomene du har. For å kunne forberede deg bedre på disse spesifikke spørsmålene, kan du bruke symptomsjekkeren på NHI.no. Der finner du spørsmål legen kan komme til å stille deg ved ulike symptomer og tegn.
Dersom du har flere problemer og plager, kan det hende at legen din ikke rekker alt på en time, men vil sette opp en ny time for å fortsette utredningen. Eventuelt kan du selv bestille en dobbelttime på forhånd.
Bruk dine egne ord når du forteller og fortell alt du synes er viktig. Dette innebærer også følelser og tanker du har rundt det som plager deg. Hvis du synes legen virker uoppmerksom ved at han for eksempel er opptatt av dataskjermen, papirer eller lignende, så spør om dette. Kanskje sitter han og ser på journalen din, eller han kan ha slått opp på en diagnose han mistenker at du har. Hvis han faktisk ikke er oppmerksom, så er det jo også greit å påpeke dette. Når du har time hos legen, er det du som er hovedpersonen, og det er en selvfølge at du skal ha oppmerksomheten.
Ikke skjul andre plager
Ikke vent med å nevne andre plager. Selv om du ikke ser noen sammenheng mellom plagene, så kan det godt hende at legen din gjør det. Pass også på at du ikke dekker deg til med tykke lag med sminke, dersom du har problemer med hudutslett og irritasjoner. Selv om du gjerne vil skjule det for andre, er det viktig at du ikke skjuler det for legen. Dersom legen din bruker ord som du synes er vanskelige å forstå, så ikke nøl med å be ham forklare dem for deg.
Hvis du mistenker at du har en spesiell tilstand eller sykdom, så fortell det til legen. Det samme gjelder hvis det er en sykdom du er veldig redd for at du kan ha. Slik kan dere sammen finne ut om du har rett eller ikke, og du slipper kanskje å gå derfra og fortsatt være usikker på om du har akkurat den sykdommen. Uansett hva du lurer på, ikke vær flau. Legen har taushetsplikt, og hun er der for å hjelpe deg.
Hvis det er sannsynlig at du vil bli undersøkt, at legen vil måle blodtrykk, ta blodprøver eller lignende, kan det være greit å velge klær med tanke på dette. Velg for eksempel en genser det er lett å trekke opp ermet på, eller som det eventuelt er lett å ta helt av.
Be om mer informasjon
Når legen forklarer hva som feiler deg og hva du må gjøre, er det viktig at du konsentrerer deg. Gjenta gjerne det du mener hun fortalte deg, så er du sikker på at du har forstått alt riktig. Før du forlater legen, bør du spørre om hun har noe skriftlig informasjon om sykdommen eller plagen du har. Hvis du føler at du ikke ble ferdig med alt du ville, så be om å få satt opp en ny time.
Dersom du er misfornøyd med legen din, og synes det er vanskelig å forholde deg til henne, så har du krav på å få bytte fastlege. Hvis du ikke vil bytte fastlege, men ønsker en annen leges mening om en sak, så kan du be om en second opinion.