Allergi og kryssreaksjoner
Allergiske reaksjoner på grønnsaker og frukter kan være ganske milde og begrense seg til reaksjoner i munn og hals (kløe og hevelse). Slike milde reaksjoner forekommer ofte som en kryssreaksjon til pollen. I disse tilfellene forsvinner ofte pollenallergenet ved koking.
Allergi mot grønnsaker som selleri (og sellerirot), gir oftest milde reaksjoner, men det kan gi livstruende reaksjoner hos noen. For de som får den alvorligste reaksjonen (altså ikke en kryssreaksjon), vil ikke denne typen allergen forsvinne ved koking.
Det å skrelle poteter kan forårsake lokale symptomer hos pasienter med håndeksem.
Allergi mot kikerter (garbanzo-bønner) kan forekomme, men det er langt mindre vanlig enn allergi mot belgfrukter som peanøtter og soyabønner. Den allergiske reaksjonen er som ved mange andre typer matvareallergi, med elveblest og andre hudreaksjoner som de vanligste reaksjonene. Den hyppigste kryssreaksjonen er allergi mot linser.
Lupiner er i Norge mest kjent som giftige hageplanter, men i Sør-Europa brukes frøene fra noen lupinarter til produksjon av mel som blandes i annet mel. Slike melblandinger kan forekomme i importerte bakevarer. Lupiner er nært beslektet med peanøtter, og slikt mel kan dermed gi alvorlige allergiske reaksjoner hos peanøttallergikere. Det er deklarasjonsplikt for lupinmel som brukes i bakevarer som lages i Norge.
Tomat og tomatpuré kan gi reaksjoner hos både voksne og barn. Reaksjonene er ofte kryssreaksjoner på lateks- eller pollenallergi. Det kan også dreie seg om intoleransereaksjoner. Dersom det er reaksjoner på ketchup, kan ketchup uten konserveringsmiddel prøves. Hvis det er like sterke reaksjoner på disse typene, skyldes det sannsynligvis intoleranse mot selve tomatene.
Allergi mot linser er i Spania mer vanlig enn allergi mot peanøtter. Reaksjonene ved linseallergi er alt fra milde, til livstruende med anafylaktisk sjokk eller astmaanfall.
Kostråd
Sjekklister
Om matvareallergi og matvareintoleranse
Dette dokumentet er basert på det profesjonelle dokumentet Allergi mot grønnsaker og frukt . Referanselisten for dette dokumentet vises nedenfor
- Nowak-Węgrzyn A. Pathogenesis of oral allergy syndrome (pollen-food allergy syndrome). UpToDate, last updated July 17, 2012. UpToDate
- Lack GT, Fox D, Northstone K, Golding J. Factors associated with the development of peanut allergy in childhood. N Engl J Med 2003; 348: 977-85. PubMed
- Asarnoj A, Movérare R, Östblom E, et al. IgE to peanut allergen components: relation to peanut symptoms and pollen sensitization in 8-year-olds. Allergy 2010; 65: 1189-95. doi:10.1111/j.1398-9995.2010.02334.x DOI
- Maloney JM, Rudengren M, Ahlstedt S, et al. The use of serum-specific IgE measurements for the diagnosis of peanut, tree nut, and seed allergy. J Allergy Clin Immunol 2008; 122:145. PMID: 18502490 PubMed
- Toit GD, Roberts G, Sayre PH, et al. Randomized trial of peanut comsumption infants at risk for peanut allergy. N Engl J Med 2015; 372: 803-13. pmid: 25705822 PubMed
- Toit GD, Sayre PH, Roberts G, et al. Effevt of avoidance on peanut allergy after early peanut consumption. N Engl J Med 2016. doi:10.1056/NEJMoa1514209 DOI
- Greenhawt M. The Learning Early About Peanut Allergy Study: The Benefits of Early Peanut Introduction, and a New Horizon in Fighting the Food Allergy Epidemic. Pediatr Clin North Am. 2015 Dec;62(6):1509-21. doi: 10.1016/j.pcl.2015.07.010.
- Clark AT, Islam S, King Y, et al. Successful oral tolerance inductionin severe peanutallergy. Allergy 2009; 64: 1218-20. PubMed
- Jones SM, Pons L, Roberts JL, et al. Clinical efficacy and immune regulation with peanut oral immunotherapy. J Allergy Clin Immunol 2009; 124: 292-300. PubMed
- Anagnostou K, Islam S, King Y, et al. Assessing the efficacy of oral immunotherapy for the desensitisation of peanut allergy in children (STOP II): a phase 2 randomised controlled trial. Lancet 2014. doi:10.1016/S0140-6736(13)62301-6 DOI
- The PALISADE Group of Clinical Investigator: Vickery BP, Vereda A, Casale TB, et al. AR101 Oral Immunotherapy for Peanut Allergy. N Engl J Med 2018. pmid:30449234 PubMed
- Jones SM, Kim EH, Nadeau KC, et al. Efficacy and safety of oral immunotherapy in children aged 1–3 years with peanut allergy (the Immune Tolerance Network IMPACT trial): a randomised placebo-controlled study. Lancet 2022; 399: 359-371. doi:10.1016/S0140-6736(21)02390-4 DOI
- Chinthrajah RS, Purington N, Andorf S, et al. Sustained outcomes in oral immunotherapy for peanut allergy (POISED study): a large, randomised, double-blind, placebo-controlled, phase 2 study. Lancet 2019. pmid:31522849 PubMed
- Chu DK, Wood RA, French S, et al. Oral immunotherapy for peanut allergy (PACE): a systematic review and meta-analysis of efficacy and safety. Lancet 2019; 399: 2222-32. pmid:31030987 PubMed
- FDA. FDA approves first drug for treatment of peanut allergy for children. Jan. 31, 2020. www.fda.gov
- Toit GD, Browvn KR, Vereda A, et al. Oral Immunotherapy for Peanut Allergy in Children 1 to Less Than 4 Years of Age. NEJM Evid 2023. doi:10.1056/EVIDoa2300145 DOI
- Fleischer DM, Greenhawt M, Sussman G, et al. Effect of epicutaneous immunotherapy vs placebo on reaction to peanut ingestion among children with peanut allergy. The PEPITES randomized clinical trial. JAMA 2019. pmid:30794314 PubMed
- Greenhawt M, Sindhet SB, Wang J, et al. Phase 3 Trial of Epicutaneous Immunotherapy in Toddlers with Peanut Allergy. N Engl J Med 2023; 388: 1755-1766. pmid:37163622 PubMed
- Wood RA, Togias A, Sicherer SH, et al. Omalizumab for the Treatment of Multiple Food Allergies. N Engl J Med 2024. pmid:38407394 PubMed