Hopp til innhold
NHI.no
Annonse

Nøtter og kryssreaksjoner

Viktige årsaker til sterke allergiske reaksjoner er både hasselnøtt, paranøtt og valnøtt, foruten peanøtt. Særlig er jula et tidspunkt med høyt inntak av paranøtter og valnøtter, som er de to typene nøtter som oftest gir sterke allergireaksjoner. Hasselnøttallergi er i Norge ofte et resultat av kryssallergi, der den første, grunnleggende allergien er bjørkepollenallergi (”pollen-matallergisyndromet”). Reaksjonen mot hasselnøtt er da ofte ikke så sterk, og den kan først og fremst være merkbar i munnen (”oralt allergisyndrom”). Ikke sjelden er reaksjonen mot nøtter likevel sterkere med symptom fra hud og lunger, og hasselnøttallergien må absolutt tas alvorlig. Også peanøttallergi kan skyldes kryssallergi mot bjørkepollen.

Annonse

Reageres det på én type trenøtt, er det 50 prosent sjanse for at vedkommende reagerer også på andre trenøtter. 25-50 prosent av personer med peanøttallergi har samtidig allergi mot trenøtter.

Blodprøver brukes til å teste om det foreligger allergi. Man måler da mengden antistoffer i blodet mot et bestemt allergen. Dette kalles allergenspesifikk IgE-testing. Slike IgE-tester på peanøttallergi er ofte vanskelig å tolke på grunn av kryssallergi mellom peanøtter og andre planteallergener. I en svensk studie der man brukte nye IgE-analyser som kunne skille mellom ulike peanøttallergener, var man i stand til å skille mellom personer med risiko for alvorlige symptomer og de med milde eller ingen symptomer ved inntak av peanøtter.

Antallet personer som er allergiske mot sesamfrø, er lavt men økende i Vest-Europa. De som er allergiske mot sesamfrø, kan oppleve alvorlige og livstruende reaksjoner.

Les mer om Julemat og matallergi .

Dette dokumentet er basert på det profesjonelle dokumentet Allergi mot nøtter, mandler og frø . Referanselisten for dette dokumentet vises nedenfor

  1. Wang J. Peanut, tree nut, and seed allergy: Clinical features. UpToDate, last updated May 09, 2018. UpToDate
  2. Ben-Shoshan M, Harrington DW, Soller L, et al. A population-based study on peanut, tree nut, fish, shellfish, and sesame allergy prevalence in Canada. J Allergy Clin Immunol 2010; 125:1327. PubMed
  3. Osterballe M, Mortz CG, Hansen TK, et al. The prevalence of food hypersensitivity in young adults. Pediatr Allergy Immunol 2009; 20:686. PubMed
  4. Chiang WC, Pons L, Kidon MI, et al. Serological and clinical characteristics of children with peanut sensitization in an Asian community. Pediatr Allergy Immunol 2010; 21:e429. PubMed
  5. Wainstein BK, Yee A, Jelley D, et al. Combining skin prick, immediate skin application and specific-IgE testing in the diagnosis of peanut allergy in children. Pediatr Allergy Immunol 2007; 18:231. PubMed
  6. Maloney JM, Rudengren M, Ahlstedt S, et al. The use of serum-specific IgE measurements for the diagnosis of peanut, tree nut, and seed allergy. J Allergy Clin Immunol 2008; 122:145. PubMed
  7. Asarnoj A, Movérare R, Ostblom E, et al. IgE to peanut allergen components: relation to peanut symptoms and pollen sensitization in 8-year-olds. Allergy 2010 Feb 8. Epub ahead of print.
Annonse
Annonse