Informasjon

Åreknuteoperasjon

Åreknutene kan bli både skjemmende og de kan gi ubehag. Når du opereres, fjernes hele åren eller deler av den.

Åreknuter

Åreknuter er utposninger på samleårene, venene. De er 3 mm i diameter eller mer og ses som slyngede, tykke, blå årer under huden. Sprengte blodkar er mindre enn 3 mm i diameter og ligger ytterst i huden. Disse to tilstandene opptrer ofte samtidig og behandles ulikt.

Som regel finnes åreknutene i bena, først og fremst omkring ankelen og oppover i leggene, av og til også på låret. Åreknutene kan bli både skjemmende og de kan gi ubehag. Når du opereres, fjernes hele åren eller deler av den. Hvor operasjonssåret blir, avhenger av hvor åreknutene er.

Åreknutene er kun til hinder for blodstrømmen og fjerning av disse vil bedre blodstrømmen i huden og dermed forhindre sårdannelse. De venene som er normale og etterlates, vil sørge for blodstrøm tilbake til hjertet.

åreknuter
Animasjon om åreknuter

Operasjonen

Operasjonen planlegges med hjelp av ultralyd og skreddersys til hver enkelt pasient etter undersøkelsen ved første konsultasjon.

Inngrepet utføres som regel som dagkirurgi. Det vil si at du møter opp på sykehuset om morgenen og skrives ut på ettermiddagen eller kvelden. Hvis ikke annen informasjon er gitt, møter du fastende på sykehuset operasjonsdagen. Bedøvelsen blir enten gitt som narkose eller ved at bedøvelsen settes i ryggkanalen. Etter operasjonen ligger du og slapper av noen timer, før du forlater sykehuset.

Ulike teknikker anvendes der behandlingsmålet er å fjerne eller ødelegge de årene som er defekte. Åreknutene er kun til hinder for blodstrømmen og fjerning av disse vil bedre blodstrømmen i huden og dermed forhindre sårdannelse. De venene som er normale og etterlates, vil sørge for god blodstrøm tilbake til hjertet også etter operasjonen.

Tidligere strippet man de ødelagte venene, der man dro ut åren med en stål-wire, noe som førte til større blødninger, hevelse, blåmerker og etterfølgende ubehag. I dag brukes andre metoder:

  • Steam. Lokalbedøvelse. Man benytter vanndamp/steam i åren, dette gjør at åren lukker seg, helt uten blødning. Kombineres ofte med mikroflebektomi. Man bør bruke kompresjonsstrømpe i en uke etterpå for optimalt resultat.
  • Medisinsk lim. Lokalbedøvelse. Gjennom et lite stikk i huden føres 3 ml av medisinsk lim inn i venen. Dette resulterer i at åren lukker seg omgående. Man behøver ikke støttestrømper for et godt resultat. Metoden etterlater ingen bloduttredelse. Kombineres ofte med mikroflebektomi.
  • Mikroflebektomi. Svært slyngete årer fjernes ved små innstikk i huden. Gjennom stikket, kan man fjerne åreknuter, uten å sy. Det etterlater derfor ingen arr. Metoden gir ofte bloduttredelse i 2-6 uker etter inngrepet og man bør bruke kompresjonsstrømper i en uke.
  • Sklerosering. Sprengte blodkar kan behandles ved å sprøyte inn et middel som får åren til å lukke seg (sklerosere). Stoffet medfører at de tynne årene ødelegges. Behandlingen må ofte gjentas opptil 3-5 ganger for å få et bra resultat. Sklerosering kan gjøres i forbindelse med en åreknuteoperasjon og senere under oppfølgning.

Etter operasjonen

Etter operasjonen får du elastisk bind rundt det opererte benet. Derved klemmes gjenværende blodårer sammen, de komprimeres, noe som gjør at det blør mindre i vevet der åren har vært, samtidig som det reduserer sjansen for at det danner seg nye åreknuter. Det elastiske bindet kan byttes ut med elastisk kompresjonsstrømpe som du kjøper på apoteket, hvis ønskelig. Elastisk bind eller kompresjonsstrømpe skal vanligvis brukes dag og natt i 3 uker, deretter kun på dagtid i ytterligere 3 uker etter operasjon, hvis ikke annen beskjed blir gitt. Det er vanlig med hevelse og litt smerter i benet etter operasjonen. Dette blir mindre plagsomt dersom kompresjonsbehandlingen er effektiv.

Etter operasjonen skal du gå så mye du orker, men ikke overdriv. Du vil føle spreng i benet når du går, og det er vanlig. Du kan også sykle. Etter 4 dager kan du dusje. Legg alltid tørre og rene bandasjer på sårene.

Ta kontakt med lege dersom:

  • Du har smerter som ikke lindres av smertestillende tabletter, eller hvis smertene ikke avtar etter 2-3 dager.
  • Såret blir tiltakende rødt og hovent, og du har feber over 38-38,5°C.
  • Du har blødning fra såret, dvs. hvis bandasjen blir gjennomblødd flere ganger om dagen.

Når du ligger eller sitter, skal du ha benet høyt (foten over hoftehøyde). Du skal helst gå eller ligge. Du bør unngå å stå eller sitte for mye. Hvis du har operasjonssår i lysken, unngå truse som gnager. Stingene fjernes hos egen lege ca. 2 uker etter operasjon. Normalt sykemeldes du i 2-3 uker.

Vil du vite mer?

Kilder