Hopp til innhold
NHI.no
Annonse

I hvilke matvarer finnes vitamin K?

Spesielt mye vitamin K finnes i dypgrønne bladgrønnsaker som spinat, grønnkål, brokkoli og bladsalater - særlig i dypgrønne bladsalater som romano og rucola. Mye vitamin K finnes også i kål, rosenkål og i nesler. Tidligere frarådet man disse matvarene til pasienter som fikk Marevanbehandling, men nå vet man at disse matvarene har en viktig plass i et sunt kosthold.

Annonse

Friske urter som persille, gressløk og vannkarse inneholder mye vitamin K, men vanligvis spises disse matvarene i så små mengder at det neppe har noen praktisk betydning.

Majones, noen matoljer som rapsolje og soyaolje samt margariner laget av disse oljer, inneholder også relativt mye vitamin K. Men dersom du spiser disse i moderate mengder, har heller ikke det noen praktisk betydning.

Tørkede linser og kikerter kan inneholde ganske store mengder vitamin K, mens andre tørkede (modne) belgfrukter kan inneholde en del vitamin K. Friske eller frosne aspargesbønner, erter og andre umodne belgfrukter inneholder lave mengder vitamin K. Alle typer belgfrukter ser ut til å ha en viktig plass i et sunt kosthold. Hvis du ønsker å spise tørkete linser, kikerter eller andre modne belgfrukter, anbefales et stabilt daglig inntak.

Annonse
Annonse