Hopp til innhold
NHI.no
Annonse
Informasjon

Saltfattig kost

Det meste av saltet vi får i oss, kommer fra ferdigmat. Det lønner seg derfor å velge rene råvarer eller bearbeidede matvarer med mindre salt.

Grønnsaker
For høyt saltinntak er ikke bra for helsen vår. Det medfører økt risiko for høyt blodtrykk og hjerte- og karsykdommer, for eksempel hjerteinfarkt eller hjerneslag.

Sist oppdatert:

16. mai 2022

Hva er vanlig saltinntak

Saltet i et vanlig norsk kosthold kommer delvis fra matvarene, og delvis som strøsalt på maten. Beregninger viser at

  • 10 prosent kommer fra ubearbeidete råvarer
  • 70-80 prosent kommer fra industribearbeidete produkter av kjøtt, brød, margarin, melk og ost
  • 10-15 prosent kommer fra saltet vi strør på matvarene våre
Annonse

Kroppen vår trenger 1,5 gram salt hver dag. Dagens saltinntak er beregnet til å være cirka 10 gram per person per dag. Helsedirektoratet anbefaler en gradvis reduksjon til 5 g salt per dag på lang sikt. For barn fra 2 til 10 års alder bør saltinntaket begrenses til 3-4 gram per dag.

Annonse
Annonse