10 tips for å redusere saltmengden i kosten
- Bruk rene råvarer (umarinerte stykker med kjøtt og fiskefileter)
- Spis mer grønnsaker og frukt - denne matgruppen har et naturlig lavt saltnivå
- Kok poteter, pasta og grønnsaker uten salt i kokevannet
- Utsett saltingen av maten under tilberedningen til du skal spise den. Etter å ha smakt på maten kan kan du drysse på litt salt, ev. bruke kaliumerstattet salt (Seltin® - dette må personer med nyresvikt eller som bruker blodtrykkssenkende medisiner konsultere sin lege om før bruk)
- Bruk bearbeidede matvarer med lavere saltinnhold. Nøkkelhullsmerkede produkter inneholder ofte mindre salt enn andre matvarer av samme type. Kjøp usaltet smør. Be om saltredusert suppe eller saus hvis du bruker ferdigprodukter.
- Bruk friske og tørkede krydderurter i matlagingen i steden for salt. Sitron, løk, chili, hvitløk, eddik, olje og krydder/krydderurter kan brukes som smaksforsterkere fremfor salt
- Drikk vann som tørstedrikk fremfor mineralvann, som kan inneholde betydelige mengder natrium
- Bak ditt eget brød: Bruk 1 teskje salt til 1 liter væske
- Vær obs på "saltværstingene" når du handler: speket og røkt kjøtt og fisk, ferdige kjøttprodukter (kjøttkaker, pølser), oster (fetaost, parmesan), buljong, soyasaus og krydderblandinger (tacokrydder), snacks (potetgull, saltede nøtter)
- Bruk av salt er ofte en vanesak, men behovet for salt kan reduseres. Prøv å kutte ned på saltet en periode og se om behovet for salt i maten blir mindre