Hopp til innhold
NHI.no
Annonse

Saltfattig kost: Hvordan redusere saltinntaket

Salt i maten

Om lag tre fjerdedeler av saltinntaket kommer fra industribearbeidet mat og mat spist på serveringssteder. Det lønner seg derfor å velge rene råvarer eller bearbeidede matvarer med mindre salt. Kjøtt, brød og melkeprodukter er sentrale i ethvert kosthold, men du kan oppnå betydelige reduksjoner av saltinnholdet i kosten ved å være bevisst på å unngå de mest saltholdige produktene. Spesielt saltholdig er spekemat. Du har mye å vinne på å lage maten fra grunnen av eller bake brødet selv.

Annonse

Når du handler matvarer, se etter saltinnhold på næringsdeklarasjonen. Salt oppgis enten som salt eller natrium, i gram per 100 gram. Helsedirektoratet anbefaler maksimalt daglig saltinntak på 5 g salt per dag, som tilsvarer 2 gram natrium.

Dersom matvaren har ingrediensliste istedenfor næringsdeklarasjon, kan en god pekepinn på saltinnhold være hvor langt ut i listen saltet er oppgitt – jo tidligere saltet står oppgitt, jo mer salt er det i maten.

Å redusere eller fjerne det ekstra saltet som vi strør på maten eller tilsetter ved matlaging, er et enkelt tiltak for å redusere saltinntaket. Det kan fjerne 10-15 prosent av saltet i et gjennomsnittlig kosthold. For personer som allerede bruker lite eller minimalt med salttilsetning, må andre metoder benyttes.

Det er også lurt å huske på at formen enkelte legemidler er laget for inntak (administrasjonsformen), kan medføre bruk av salt. Et eksempel er paracetamol som brusetablett. Ved å velge vanlige tabletter i stedet for brusetabletter, unngår du å innta ekstra salt.

Annonse
Annonse