Hopp til innhold
NHI.no
Annonse
Informasjon

Glukose - blodsukker

Glukose er en prøve som blir tatt ved mistanke om for høyt eller for lavt blodsukker og ved kontroll av diabetes mellitus.

Fotoet viser hendene til en person og måleutstyr ved egenmåling av glukose foran lys bakgrunn.
Egenmåling av blodsukker. Illustrasjonsfoto: Colourbox

Sist oppdatert:

27. nov. 2025

Hva er glukose?

Glukose (blodsukker) måler innholdet av fritt sukker i blodet. Glukose er cellenes viktigste brensel og det eneste brennstoffet for hjernecellene. Stoffet er en viktig del av kostholdet vårt. Glukose blir tatt opp i kroppen gjennom slimhinnene i munnen og i mage-tarmkanalen. Det fraktes derfra med blodet over i vevet ved hjelp av hormonet insulin. Personer som har diabetes mellitus, mangler insulin (type 1 diabetes) eller insulinet virker dårlig (insulinresistens ved type 2 diabetes). Da blir glukosen ikke fraktet fra blodet til vevet like effektivt som hos en frisk person. Det fører til at mengden glukose i blodet stiger.

Annonse

Stresshormoner som adrenalin og kortisol produseres i binyrene og kan øke mengden av glukose i blodet. Det skjer ved at hormonene frigjør glukose fra kroppens lagre, og så skilles sukkeret ut til blodet.

Dette dokumentet er basert på det profesjonelle dokumentet Glukose . Referanselisten for dette dokumentet vises nedenfor

  1. Metodebok.no. Glukose, B/P. Versjon 2.3. Nasjonal brukerhåndbok i Medisinsk biokjemi, sist oppdatert 28.02.2025. brukerhandboken.no
  2. Helsedirektoratet. Nasjonal faglig retningslinje for diabetes. Nettdokument. Sist faglig oppdatert 02.06.2025. www.helsedirektoratet.no
  3. Hornung N, Bojer D. Glukose. Lægehåndbogen, sist oppdatert 24.04.2025.
Annonse
Annonse