Glukose - blodsukker
Glukose er en prøve som blir tatt ved mistanke om for høyt eller for lavt blodsukker og ved kontroll av diabetes mellitus.

Sist oppdatert:
27. nov. 2025
Hva er glukose?
Glukose (blodsukker) måler innholdet av fritt sukker i blodet. Glukose er cellenes viktigste brensel og det eneste brennstoffet for hjernecellene. Stoffet er en viktig del av kostholdet vårt. Glukose blir tatt opp i kroppen gjennom slimhinnene i munnen og i mage-tarmkanalen. Det fraktes derfra med blodet over i vevet ved hjelp av hormonet insulin. Personer som har diabetes mellitus, mangler insulin (type 1 diabetes) eller insulinet virker dårlig (insulinresistens ved type 2 diabetes). Da blir glukosen ikke fraktet fra blodet til vevet like effektivt som hos en frisk person. Det fører til at mengden glukose i blodet stiger.
Stresshormoner som adrenalin og kortisol produseres i binyrene og kan øke mengden av glukose i blodet. Det skjer ved at hormonene frigjør glukose fra kroppens lagre, og så skilles sukkeret ut til blodet.
Dette dokumentet er basert på det profesjonelle dokumentet Glukose . Referanselisten for dette dokumentet vises nedenfor
- Metodebok.no. Glukose, B/P. Versjon 2.3. Nasjonal brukerhåndbok i Medisinsk biokjemi, sist oppdatert 28.02.2025. brukerhandboken.no
- Helsedirektoratet. Nasjonal faglig retningslinje for diabetes. Nettdokument. Sist faglig oppdatert 02.06.2025. www.helsedirektoratet.no
- Hornung N, Bojer D. Glukose. Lægehåndbogen, sist oppdatert 24.04.2025.