Informasjon

Purin-innhold i matvarer

Purininnhold i matvarer kan bety mye for den som er rammet av urinsyregikt. Nedbryting av puriner fører til dannelsen av urinsyre, og for mye urinsyre forårsaker urinsyregikt.

Temaside om Korona

Purin og urinsyregikt

Puriner er viktige bestanddeler i kroppens celler. Puriner er nitrogenholdige og inngår som nødvendige bestanddeler i cellenes gener (DNA og RNA). Puriner tilføres kroppen via kosten, men kroppen har også evne til å produsere en rekke puriner selv. Normalt skjer det stadig en fornying av kroppens celler, gamle celler dør og nye dannes.

Når celler dør, vil puriner fra cellekjernen komme over i blodet. Her brytes de gradvis ned og omdannes ved hjelp av en rekke enzymer til sluttproduktet urinsyre. Denne syren har ingen viktig funksjon i kroppen, og overskuddet utskilles gjennom nyrene.

Hos pasienter med urinsyregikt er det for mye urinsyre i blodet, og hos mer enn 90 prosent skyldes det at nyrene ikke skiller ut stoffet effektivt nok. Dette kan man bøte på ved å redusere inntaket av puriner.

Kost- og livsstilsråd ved urinsyregikt (utarbeidet 2019 av ernææringsfysiolog Heidi Hatledal Henanger og revmatolog Till Uhlig, Diakonhjemmet Sykehus, Oslo):

Puriner og matinntak

Urinsyre dannes ved nedbrytning av puriner. En tredjedel av purinene kommer fra det vi spiser og to tredjedeler fra kroppens egne celler. Kroppen har ingen evne til å bryte ned urinsyre, men skiller det hovedsakelig ut via nyrene. Et restriktivt kosthold med lavt inntak av puriner vil ikke gi tilstrekkelig reduksjon av urinsyre i blodet til å forhindre nye anfall, men med tillegg av legemidler og andre livsstilsendringer er det mulig å oppnå en ekstra urinsyresenkende effekt.

Personer med urinsyregikt har ofte økt insulinproduksjon, høyt blodtrykk, overvekt og høyt kolesterol. Alle disse livsstilsfaktorene er assosiert med økt produksjon av urinsyre og nedsatt evne til utskillelse av urinkrystaller. Et sunt kosthold vil kunne redusere nivået av urinsyre i blodet noe.

Fedme og fasting hemmer urinsyreutskillelsen via ulike mekanismer, mens langsom reduksjon av overvekt har en motsatt effekt. Raskt vekttap anbefales ikke.

Alkohol reduserer urinsyreutskillelsen i nyrene, i tillegg til at øl også øker urinsyreproduksjonen ved sitt innhold av puriner. Øl (også lettøl) gir således mest urinsyrestigning av alle alkoholdige drikkevarer, og frarådes ved urinsyregikt.

Nyere kostanbefalinger ved urinsyregikt fokuserer i mindre grad på lister med nei-mat og i større grad på en sunn og variert kost.

Kostholdsanbefalinger

Et sunt og variert kosthold er viktig ved urinsyregikt. Dette bidrar til å holde kroppen frisk og gjør det lettere å kontrollere vekten.

 • Unngå eller begrens inntak av alkohol. Alkohol øker produksjonen av urinsyre og reduserer samtidig utskillelse av urinsyre. Dette gjelder spesielt øl og sprit. Alkoholinntaket bør begrenses, og for noen er det nødvendig å kutte helt ut en periode. Drikk alltid vann sammen med alkohol.
 • Drikk rikelig, spesielt vann. Rikelig væskeinntak vil hjelpe nyrene å skille ut urinsyren. Unngå energiholdig drikke (brus, juice og melk) som tørstedrikk.
 • Vær bevisst på porsjonsstørrelse. En stor porsjon av mat med lavt purininnhold kan medføre et høyere inntak av purin enn en liten porsjon av mat med høyt purininnhold.
 • Begrens kjøtt, fjærkre og fisk. Unngå makrell, ansjos og sild, og innmat fra dyr og fisk.
 • Reduser fett i kosten. Spis mindre mettet fett. Velg magre meieriprodukter.
 • Spis grove kornprodukter, grønnsaker og frukt. Frukt begrenses til 2-3 per dag.
 • Reduser sukkerinntaket. Unngå fruktose som søtningsmiddel.

Vær oppmerksom på kosttilskudd som en kilde til puriner. Unngå ølgjær, algebaserte tilskudd, tilskudd med DNA/RNA, og lignende.

Kostholds- og livsstilsendringer kan være utfordrende. En klinisk ernæringsfysiolog kan kartlegge nåværende kosthold og gi individuelle råd.

Slanking

 • Anbefales for overvektige
 • Bemerk at i den fasen der du går ned i vekt, vil urinsyremengden i blodet være økt og faren for giktanfall er forbigående høy

Medikamenter

 • Medikamenter som påvirker urinsyreutskillelsen bør unngås, eks. vanndrivende (tiazider) og salisylater i analgetika-doser nedsetter uratutskillelse og kan utløse giktanfall
 • C-vitaminer gir økt urinsyreutskillelse i nyrene, og en daglig dose (500 mg) kan ha en mild urinsyrenedsettende effekt

Mosjon

 • Regelmessig fysisk aktivitet anbefales

Vil du vite mer?