Purin og urinsyregikt
Puriner er viktige bestanddeler i kroppens celler. Puriner er nitrogenholdige og inngår som nødvendige bestanddeler i cellenes gener (DNA og RNA). Puriner tilføres kroppen via kosten, men kroppen har også evne til å produsere en rekke puriner selv. Normalt skjer det stadig en fornying av kroppens celler, gamle celler dør og nye dannes.
Når celler dør, vil puriner fra cellekjernen komme over i blodet. Her brytes de gradvis ned og omdannes ved hjelp av en rekke enzymer til sluttproduktet urinsyre. Denne syren har ingen viktig funksjon i kroppen, og overskuddet utskilles gjennom nyrene.
Hos pasienter med urinsyregikt er det for mye urinsyre i blodet, og hos mer enn 90 prosent skyldes det at nyrene ikke skiller ut stoffet effektivt nok. Dette kan man bøte på ved å redusere inntaket av puriner.
Kost- og livsstilsråd ved urinsyregikt (utarbeidet 2019 av ernææringsfysiolog Heidi Hatledal Henanger og revmatolog Till Uhlig, Diakonhjemmet Sykehus, Oslo): |
Puriner og matinntakUrinsyre dannes ved nedbrytning av puriner. En tredjedel av purinene kommer fra det vi spiser og to tredjedeler fra kroppens egne celler. Kroppen har ingen evne til å bryte ned urinsyre, men skiller det hovedsakelig ut via nyrene. Et restriktivt kosthold med lavt inntak av puriner vil ikke gi tilstrekkelig reduksjon av urinsyre i blodet til å forhindre nye anfall, men med tillegg av legemidler og andre livsstilsendringer er det mulig å oppnå en ekstra urinsyresenkende effekt. Personer med urinsyregikt har ofte økt insulinproduksjon, høyt blodtrykk, overvekt og høyt kolesterol. Alle disse livsstilsfaktorene er assosiert med økt produksjon av urinsyre og nedsatt evne til utskillelse av urinkrystaller. Et sunt kosthold vil kunne redusere nivået av urinsyre i blodet noe. Fedme og fasting hemmer urinsyreutskillelsen via ulike mekanismer, mens langsom reduksjon av overvekt har en motsatt effekt. Raskt vekttap anbefales ikke. Alkohol reduserer urinsyreutskillelsen i nyrene, i tillegg til at øl også øker urinsyreproduksjonen ved sitt innhold av puriner. Øl (også lettøl) gir således mest urinsyrestigning av alle alkoholdige drikkevarer, og frarådes ved urinsyregikt. Nyere kostanbefalinger ved urinsyregikt fokuserer i mindre grad på lister med nei-mat og i større grad på en sunn og variert kost. KostholdsanbefalingerEt sunt og variert kosthold er viktig ved urinsyregikt. Dette bidrar til å holde kroppen frisk og gjør det lettere å kontrollere vekten.
Vær oppmerksom på kosttilskudd som en kilde til puriner. Unngå ølgjær, algebaserte tilskudd, tilskudd med DNA/RNA, og lignende. Kostholds- og livsstilsendringer kan være utfordrende. En klinisk ernæringsfysiolog kan kartlegge nåværende kosthold og gi individuelle råd. |
Slanking
- Anbefales for overvektige
- Bemerk at i den fasen der du går ned i vekt, vil urinsyremengden i blodet være økt og faren for giktanfall er forbigående høy
Medikamenter
- Medikamenter som påvirker urinsyreutskillelsen bør unngås, eks. vanndrivende (tiazider) og salisylater i analgetika-doser nedsetter uratutskillelse og kan utløse giktanfall
- C-vitaminer gir økt urinsyreutskillelse i nyrene, og en daglig dose (500 mg) kan ha en mild urinsyrenedsettende effekt
Mosjon
- Regelmessig fysisk aktivitet anbefales
Vil du vite mer?
- Informasjon om urinsyregikt
- Urinsyregikt - risikoreduksjon
- Informasjon om sunt kosthold
- Generelle råd om kosthold og forbrenning (kort versjon)
- Urinsyregikt (for helsepersonell)