Infeksjon med Vibrio vulnificus
Vibrio vulnificus er en bakterie som finnes i sjøvann når vanntemperaturen er over 17 - 20 °C. Bakterien kommer inn i kroppen ved at åpne sår utsettes for sjøvann som inneholder Vibrio vulnificus eller ved å spise infisert rå sjømat (særlig skalldyr). Det kan oppstå alvorlig infeksjon.

Sist oppdatert:
3. jan. 2025
Hva er Vibrio vulnificus?
Vibrio vulnificus er en bakterie som er beslektet med kolerabakterien (Vibrio cholerae). Infeksjon med Vibrio vulnificus kan føre til alvorlig og livstruende sykdom. Sykdomsforløpet starter enten med en sårinfeksjon, som i noen tilfeller utvikles til blodforgiftning (sepsis). Sykdommen kan også starte som en blodforgiftning (primær sepsis) etter inntak av rå eller utilstrekkelig varmebehandlet infisert eller kontaminert sjømat (særlig skalldyr).
Bakterien er vanlig i varmt sjøvann, spesielt i brakkvann og i sjøområder med lavt saltinnhold. Den trives i vanntemperaturer på over 20°C. Forekomst av bakterien skyldes ikke forurensning. Verken smak, utseende eller lukt av sjøvannet endres av denne bakterien. Koking dreper organismen. Bakterien forekommer i de fleste kystfarvann i Østersjøen og i Skagerrak når temperaturen i vannet overstiger 20°C flere dager på rad.
I gjennomsnitt rapporteres det ca. 54 tilfeller av vibrioinfeksjoner i Norge per år (2019-2023). Sommeren 2018 var det et utbrudd av vibrio- og shewanellainfeksjon langs kysten fra Oslofjorden til og med Sørlandskysten som skyldtes uvanlig høye badetemperaturer. Mer enn 100 ikke-kolera vibrio-og 20 shewanella-infeksjoner ble rapportert i Norge. Til sammen ble det kartlagt 6 alvorlige tilfeller hos badende forårsaket av Vibrio vulnificus og 2 alvorlig tilfeller forårsaket av Shewanella putrefaciens.
I Danmark har det vært et større antall tilfeller, og også i Sverige har det vært en del registrerte syke ("badsårsfeber"). Flest tilfeller av alvorlig sykdom er rapportert fra kystområder nær Taiwan, Sør-Korea, Japan og Mexicogolfen.
Den globale økningen i sjøvannstemperaturer har forsterket forekomsten, spesielt under uvanlig varme somre.
Årsak
Bakterien kommer inn i kroppen ved at åpne sår utsettes for sjøvann som inneholder Vibrio vulnificus. Den kan også smitte ved inntak av utilstrekkelig varmebehandlet infisert eller kontaminert sjømat, særlig skalldyr som østers. Samtlige tilfeller i Sverige har kommet i perioder med over 20°C i sjøen. I farvann med store konsentrasjoner av vibrio som i Mexicogolfen og Asia, kan bakterien også smittes ved svelging av vann, men ikke i Norge.
Åpne sår i huden disponerer for smitte. Dette kan være hudsykdommer med sår, eller skader i huden. En fersk tatovering kan være inngangsport. Pasienter med svekket immunforsvar mot infeksjonssykdommer er spesielt utsatt for smitte og for å få et alvorlig sykdomsforløp. Det gjelder personer med kroniske leversykdommer som alkoholisk leversykdom, hepatitt B eller C; blodsykdommer og andre kroniske sykdommer.
Symptomer
Det tar vanligvis fra cirka et halvt døgn til noen dager fra kontakt med åpne sår, eller 7 timer til 2 døgn fra inntak av infisert sjømat, før sykdommen bryter ut (inkubasjonstiden). Sykdommen kan debutere med sår eller betennelse på et avgrenset område, rundt munn eller i svelg, eller på huden. Symptomer på blodforgiftning kan komme etter sårinfeksjon eller som første symptom. En blodforgiftning utvikler seg ofte raskt og dramatisk. Infeksjon som kun er begrenset til mage-tarm kanalen (kvalme, oppkast, løs mage) er mer sjelden.
Ved infeksjon i sår oppstår en smertefull hudbetennelse (cellulitt) som kan utvikle seg raskt. Markerte lokale hevelser med blodblemmer (hemorragiske bullae) er karakteristisk. Kroppslige symptomer i form av feber og frysninger, lavt blodtrykk, mental uklarhet, kommer etter hvert, og er tegn på blodforgiftning.
Når man blir smittet av bakterien via sjømat, kan blodforgiftning utvikles som første symptomer (primær sepsis): feber, frysninger, forvirring, ev. diaré, kvalme og brekninger. Septisk sjokk er en alvorlig komplikasjon ved tilstanden. Etter hvert kan det også dannes en kraftig hudbetennelse med bloduttredelser og blemmer. Primær sepsis forekommer nesten utelukkende hos personer med underliggende sykdommer, med en tendens til å ramme pasienter med levercirrhose.
Diagnostikk
Diagnosen er uvanlig i Norge. Det tidvis dramatiske og raske sykdomsforløpet som kan oppstå på varme sommerdager, bør imidlertid vekke mistanken. Blodprøver og dyrkningsprøver kan påvise bakterien. Pasienter med alvorlig sykdom og blodforgiftning blir alltid lagt inn i sykehus for behandling.
Behandling
Infeksjonen behandles med antibiotika. Ofte er sykdomsforløpet så alvorlig at medisinen må gis direkte i blodet. Ved alvorlig sykdom gis det intensiv væskebehandling, og pasienten overvåkes nøye i sykehus.
Kirurgisk rensing og drenasje av sår kan bli nødvendig. Noen ganger er amputasjon påkrevd.
Forebygging
Folkehelseinstituttet anbefaler følgende for å redusere smitte med vibriobakterier ved bading i sjøvann med langvarig høy badetemperaturer:
- Personer som har et åpent sår som ikke kan tildekkes helt med vanntett plaster, bør unngå bading i sjøvann. Gjelder spesielt risikogrupper.
- Eldre, og pasienter med kroniske sykdommer, spesielt lever og blodsykdommer, anbefales å bruke badesko ved bading.
- Skylling av sår med ferskvann etter bading.
- Kun korte bad. Etter bading bør man bør tørke seg grundig med rent håndkle.
- Badestrender bør holdes rene for glasskår og annet som kan forårsake hudrifter og sår i huden.
- Personer som har badet i sjøen med sår, eller har pådratt seg et sår under bading, og utvikler symptomer (vanligvis innen 1 - 2 døgn) på sårinfeksjon, feber eller nedsatt allmenntilstand, bør raskt oppsøke lege/legevakt og opplyse om bading i sjøen.
Folkehelseinstituttet anbefaler følgende for å redusere risiko for smitte i sjømat:
- God varmebehandling av sjømat fra områder med høy forekomst av bakterien
- Unngå rå importert sjømat
- God mat- og kjøkkenhygiene
Prognose
Sykdommen kan forløpe mildt og uten sepsis hos friske. Men, dersom det rekker å utvikle seg en blodforgiftning (sepsis), har tilstanden en høy dødelighet. Spesielt gjelder dette hos pasienter med svekket immunsystem, som f.eks. kronisk leversykdom.
Det er viktig å stille diagnosen raskt. Prognosen bedres ved tidlig diagnose og tidlig behandling.
Dette dokumentet er basert på det profesjonelle dokumentet Vibrio vulnificus . Referanselisten for dette dokumentet vises nedenfor
- Perkins A, Trimmier M. Recreational Waterborne Illnesses: Recognition, Treatment, and Prevention. Am Fam Physician. 2017;95(9):554-560. PubMed
- Daniels NA. Vibrio vulnificus oysters: pearls and perils. Clin Infect Dis. 2011 Mar 15;52(6):788-92. PMID: 21367733 PubMed
- Folkehelseinstituttet. Vibrio- og Shewanellainfeksjoner - håndbok for helsepersonell. Smittevernhåndboka. Oslo: FHI; sist oppdatert 06.06.2024. Siden besøkt 02.01.2025 www.fhi.no
- Folkehelseinstituttet. Bakterier i sjøvann kan gi infeksjoner. Oslo: FHI; sist oppdatert 09.06.2024. Siden besøkt 03.01.2025 www.fhi.no
- Vugia DJ, Tabnak F, Newton AE, et al. Impact of 2003 State Regulation on Raw Oyster–associated Vibrio vulnificus Illnesses and Deaths, California, USA. Center for Disease Control and Prevention. Emergin Infectious Diseases 2013. wwwnc.cdc.gov
- Tonby K, Pettersen FO, Stiksrud B, Sætnan EV. Erysipelas, dype bløtdelsinfeksjoner og nekrotiserende fasciitt. metodebok.no. Oslo: Oslo universitetssykehus; sist oppdatert 08.02.2024. Siden besøkt 03.01.2025 metodebok.no
- Tonby K, Stiksrud B, Lind A. Gastroenteritter. metodebok.no. Oslo: Oslo universitetssykehus; sist oppdatert 09.02.2024. Siden besøkt 03.01.2025 metodebok.no
- Morris JG. Vibrio vulnificus infection. UpToDate, sist oppdatert 05.03.2024. www.uptodate.com
- Coerdt KM, Khachemoune A. Vibrio vulnificus: Review of Mild to Life-threatening Skin Infections. Cutis. 2021 Feb;107(2):E12-E17. PMID: 33891847 PubMed
- Horseman MA, Surani S. A comprehensive review of Vibrio vulnificus: an important cause of severe sepsis and skin and soft-tissue infection. Int J Infect Dis. 2011 Mar;15(3):e157-66. PMID: 21177133 PubMed
- Park J, Lee CS. Vibrio vulnificus Infection. N Engl J Med. 2018;379(4):375. PubMed
- Chao WN, Tsai CF, Chang HR, et al. Impact of timing of surgery on outcome of Vibrio vulnificus–related necrotizing fasciitis. Am J Surg. 2013;206(1):32–39. PMID: 23414632 PubMed
- Klontz KC, Lieb S, Schreiber M, et al. Syndromes of Vibrio vulnificus infections. Clinical and epidemiologic features in Florida cases, 1981-1987. Ann Intern Med. 1988 Aug 15;109(4):318-23. PMID: 3260760 PubMed