Hopp til innhold
NHI.no
Annonse
Informasjon

Diaré

Denne informasjonen er beregnet på kreftpasienter og deres pårørende. Vi håper at også andre som gir kostråd til kreftpasienter, vil finne nyttig informasjon.

Sykepleie
Prøv en periode uten søt melk, da den kan være en medvirkende årsak til diaré. Melkesukkeret (laktosen) som finnes i søt melk, kan være vanskelig å fordøye for mange kreftpasienter.

Sist oppdatert:

13. mai 2014

Diaré kan ha mange årsaker. Medikamenter (f.eks. antibiotika), cellegift, strålebehandling mot mage- og bekkenpartiet, følsomhet overfor visse typer mat, alvorlig underernæring, kirurgiske inngrep i tarmkanalen, infeksjoner (spesielt i tarmen) og psykisk stress kan hver for seg eller i kombinasjon gi diaré. Langvarig diaré kan føre til feil- og underernæring. Kroppen tappes for vitaminer, mineraler og vann og risikoen for å få infeksjoner øker.

Annonse

Væsketapet må erstattes

Det er viktig at væsketapet erstattes. Prøv dovnet cola, farris eller selters, te med sukker og litt salt, buljong, eplemost, blåbærsaft eller risavkok tilsatt salt og sukker. All drikke bør ha romtemperatur, unngå meget kalde og meget varme drikker. Drikk mest mulig utenom måltidene.

Etter en plutselig, kortvarig diaré anbefales det å drikke kun klare drikker de første 12-14 timene. Dette gir tarmsystemet nødvendig hvile mens kroppen får erstattet væsketapet.

Mye mat å velge mellom når du har diaré

Prøv deg frem og velg det du liker best: ris, spagetti eller annen pasta, poteter, egg (kokt til hviten er fast), modne bananer, kokte grønnsaker, hermetisk frukt (gjerne fersken eller aprikos), kokt frukt uten skall, loff, kylling og kalkun (uten skinn), fisk, cottage cheese og lett yoghurt.

Generelt bør du velge mager mat. Sløyf smøret på brødskiven, sørg også for at pålegget er magert eller skjær bort synlig fett. Kokte, dampede eller ovnsbakte retter er å foretrekke. Du bør i størst mulig grad unngå fet og stekt mat, kullsyreholdige drikker, rå grønnsaker, frisk frukt, hele nøtter, sterkt krydder og ellers matvarer med mye fiber (brokkoli, mais, bønner, erter, kål og blomkål).

Andre matvarer som kan skape problemer, er brun ost, prim, tørrmelk, melkesjokolade og søtsaker med sorbitol.

Unngå søt melk

Prøv en periode uten søt melk, da den kan være en medvirkende årsak til diaré. Melkesukkeret (laktosen) som finnes i søt melk, kan være vanskelig å fordøye for mange kreftpasienter. Det er mulig at du tåler følgende melkeprodukter bedre: lett yoghurt, mager gul ost eller laktoseredusert melk.

Råd ved diaré

  • Drikk mye, minst to liter hver dag. Unngå søt melk (H-melk, lettmelk og skummet melk)
  • Spis lite til hvert måltid
  • Velg lettfordøyelig kost
  • Prøv litt ekstra salt i mat og drikke

Fiskerett

(1 porsjon)
125 g torskefilet
1 gulrot
2-3 poteter

Saus uten smør og melk:
2 dl fiskekraft
1-2 ss maisenna
3-4 ss husholdningshvitt uten melkesukker (f.eks. Menkomel) eller laktoseredusert lettmelk

Trekk torskefileten i vann. Kok poteter og gulrot. Gulroten skal være godt kokt.
Kok opp fiskekraft til saus. Rør maisenna ut i litt vann. Tilsettes fiskekraften og kokes i 4-5 minutter. Husholdningshvitt uten melkesukker eller laktose-redusert lettmelk tilsettes for å få en hvit saus. Torskefileten, gulrot og poteter anrettes på tallerken.
Hell sausen over.

Annonse

Dette dokumentet er basert på det profesjonelle dokumentet Diaré, akutt . Referanselisten for dette dokumentet vises nedenfor

  1. Barr W, Smith A. Acute diarrhea in adults. Am Fam Physician. 2014 Feb 1;89(3):180-189. PubMed
  2. WHO. Diarrhoeal disease. Key facts. Published 2 May 2017. www.who.int
  3. De Bruyn G. Diarrhea in adults (acute). Am Fam Physician. 2008;78(4):503–504.
  4. Farthing M, Salam MA, Lindberg G, et al.; World Gastroenterology Organisation. Acute diarrhea in adults and children: a global perspective. J Clin Gastroenterol. 2013;47(1):12–20.
  5. Heather CS. Travellers' diarrhoea. BMJ Clin Evid. 2015;2015:0901. Published 2015 Apr 30. PMID: 25928418 PubMed
  6. Centers for Disease Control and Prevention. Vital signs: preventing Clostridium difficile infections. MMWR Morb Mortal Wkly Rep. 2012;61(9):157–162.
  7. Shen B, Khan K, Ikenberry SO, et al.; ASGE Standards of Practice Committee. The role of endoscopy in the management of patients with diarrhea. Gastrointest Endosc. 2010;71(6):887–892.
  8. Gadewar S, Fasano A. Current concepts in the evaluation, diagnosis and management of acute infectious diarrhea. Curr Opin Pharmacol. 2005;5(6):559–565.
  9. Macgillivray S, Fahey T, McGuire W. Lactose avoidance for young children with acute diarrhoea. Cochrane Database Syst Rev 2013 Oct 31;10:CD005433 Cochrane (DOI)
  10. Allen SJ, Martinez EG, Gregorio GV, Dans LF. Probiotics for treating acute infectious diarrhoea. Cochrane Database Syst Rev. 2010;(11): CD003048. Cochrane (DOI)
  11. Vandenplas Y, Salvatore S, Viera M et al. Probiotics in infectious diarrhoea in children: are they indicated? Eur J Pediatr 2007.
  12. Riddle MS, Arnold S, Tribble DR. Effect of adjunctive loperamide in combination with antibiotics on treatment outcomes in traveler's diarrhea: a systematic review and meta-analysis. Clin Infect Dis. 2008;47(8):1007–1014.
  13. Zollner-Schwetz I, Krause R. Therapy of acute gastroenteritis: role of antibiotics. Clinical Microbiology and Infection, 2015; 21: 744-9. www.clinicalmicrobiologyandinfection.com
  14. Helsedirektoratet. Nasjonale faglige retningslinjer. Antibiotika i sykehus. Gastroenteritt. Sist faglig oppdatert: 08. januar 2018. www.helsedirektoratet.no
  15. Gregorio GV, Gonzales MLM, Dans LF, Martinez EG. Polymer-based oral rehydration solution for treating acute watery diarrhoea. Cochrane Database of Systematic Reviews 2009, Issue 2. Art. No.: CD006519. DOI: 10.1002/14651858.CD006519.pub2. DOI
  16. World Health Organization. The treatment of diarrhoea. A manual for physicians and other senior health workers. 2005. Accessed October 1, 2013.
  17. Ejemot-Nwadiaro RI, Ehiri JE, Arikpo D, Meremikwu MM, Critchley JA. Hand washing promotion for preventing diarrhoea. Cochrane Database of Systematic Reviews 2015, Issue 9. Art. No.: CD004265. DOI: 10.1002/14651858.CD004265.pub3. DOI
Annonse
Annonse