Informasjon, veiviser

Blødning etter overgangsalderen

Blødning etter overgangsalderen er blødning fra livmoren via skjeden som oppstår ett år eller senere etter at du har passert overgangsalderen. Den uventede blødningen fra skjeden er som regel smertefri.

Hva er blødning etter overgangsalderen?

  • Overgangsalderen er karakterisert ved at eggstokkene slutter å produsere egg, hormonproduksjonen i eggstokkene avtar og blir etter hvert borte. Dette fører i første omgang til at menstruasjonen blir uregelmessig, og etter hvert uteblir.
  • Gjennomsnittsalder for siste menstruasjon (menopause) i Norge er cirka 53 år.
  • Det kalles blødning etter menopause (postmenopausal blødning) når det kommer blødning mer enn ett år etter siste menstruasjonsblødning.

Hormonbehandling

  • Noen kvinner starter med hormonbehandling i overgangsalderen. De fleste preparatene som benyttes, fører til menstruasjonslignende blødninger en gang hver måned. Regelmessige blødninger som er forårsaket av behandling, er normalt og ønsket for å minske risikoen for kreftutvikling.
  • Hos noen kvinner benyttes hormontabletter hvor det ikke er beregnet å komme menstruasjoner. Også hos disse kvinnene kan det forekomme små blødninger de første tre til fire månedene av behandlingen. Dersom det oppstår blødninger senere, bør det føre til undersøkelse hos lege for å avklare årsaken.
  • Hos kvinner som ikke bruker hormoner, skal det normalt ikke blø etter overgangsalder. Blødning etter overgangsalder betraktes som mulig kreft inntil det motsatte er bevist. Slike tilfeller skal med andre ord alltid undersøkes nærmere.
Neste side