Informasjon

Betente lymfeknuter i magen

På samme måte som lymfeknuter på halsen hovner opp og blir ømme når vi har infeksjon i øvre luftveier, så kan også lymfeknuter i bukhulen hovne opp og medføre magesmerter.

Hva er betente lymfeknuter i magen?

Betente lymfeknuter i magen kalles på fagspråket mesenteriell lymfadenitt. Lymfeknutene kan beskrives som "utposter" for immunforsvaret vårt. Her finnes mange av de cellene som skal beskytte kroppen mot bakterier og andre "uvedkommende" mikroorganismer. Oppdager kroppens celler at noe er galt, vil beskyttelsescellene i lymfeknutene formere seg og gjør seg klare til kamp. Lymfeknutene i det aktuelle området vil da hovne opp og kunne bli ømme.

Symptomer

Det typiske sykdomsforløpet ses hos barn som nylig har hatt en forkjølelse, halsbetennelse eller liknende. Barnet klager over smerter fra magen - gjerne lokalisert til nedre høyre del. Smertene kan variere i intensitet. Kvalme og oppkast er også vanlig, det samme er hodepine. Barnet har i de fleste tilfellene også en lett feber.

Denne tilstanden kan være vanskelig både for foreldre og leger å skille fra akutt blindtarmbetennelse.

Årsaker

Noe har satt kroppens immunforsvar i arbeid og forårsaket hevelse av lymfekjertlene. Denne aktiveringen kan, som nevnt, skyldes at barnet nylig har hatt en infeksjon, f.eks. en kraftig forkjølelse, halsbetennelse eller ørebetennelse. I de fleste tilfellene vet vi likevel ikke hva det er som har aktivert lymfeforsvaret og dermed forårsaket de betente lymfeknutene i magen.

De ømme og betente lymfeknutene ligger like ved tarmen. Smerten kommer når lymfeknutene eser ut eller beveges. Det kan være bevegelser i tarmen som forårsaker smertene, eller bevegelser utenfra (f.eks. når en klemmer på magen).

Diagnostikk

Legen vil undersøke barnet nøye, klemme på magen, og kanskje ta noen blodprøver. Siden denne tilstanden er vanskelig å skille fra blindtarmbetennelse, vil mange barn bli sendt til sykehus for nøyere undersøkelser.

På sykehuset vil barnet bli observert nøye. I de fleste tilfeller vil en ultralydundersøkelse eller CT av bukhulen gi diagnosen. Hvis ikke plagene gir seg etter 6 timer, kan det være nødvendig for kirurgene å kikke inn i magen - gjøre en laparoskopisk undersøkelse - for å utelukke blindtarmbetennelse som årsak til smertene.

Behandling

Betennelse i lymfeknuter i magen går over av seg selv i løpet av få dager. Tilstanden behøver ingen behandling.

Vil du vite mer?