Informasjon

Skrumplever og kronisk leversvikt

Skrumplever, levercirrhose, skyldes i de fleste tilfeller alkoholmisbruk, hepatitt B eller hepatitt C. Det er en tilstand som utvikler seg i det stille. Når diagnosen settes, er tilstanden så langtkommen at den er vanskelig å behandle.

[imported]
[imported]

Hopp til innhold

Hva er skrumplever?

Den medisinskfaglige betegnelsen på skrumplever er levercirrhose. Det er vanligvis sluttstadiet i en kronisk leversykdom.

Normalt utfører leveren en rekke oppgaver. Den hjelper kroppen din med fordøyelsen av fett og bryter ned kolesterol, den fjerner gifter som alkohol og medisiner, og den lagrer energi. Den hjelper også kroppen din med å lage såkalte koagulasjonsfaktorer, stoffer som danner blodpropper og tetter igjen hull i blodårer når disse blir skadet. Når du har cirrhose, klarer ikke leveren å gjøre disse tingene så bra som den skal.

Skrumplever eller levercirrhose er ingen uvanlig tilstand. Vi mangler norske tall, men i USA døde ca. 10 personer per 100.000 av levercirrhose og kronisk leversvikt i 2007. Alkoholmisbruk antas å være skyld i 75-80% av tilfellene med levercirrhose.