Informasjon

Urinsyregikt

Urinsyregikt er en betennelse i ledd. Symptomer er typisk at leddet blir smertefullt, varmt, rødt og hovent. Urinsyregikt blir også kalt podagra, Kaptein Vom's sykdom, og krystall-leddgikt. Forebyggende behandling blir anbefalt.

Temaside om Korona

Hva er urinsyregikt?

Urinsyregikt i stortåleddet
Urinsyregikt i stortåleddet

Urinsyregikt betegnes også podagra, Kaptein Vom's sykdom, krystall-leddgikt. Man forsøker nå å unngå disse andre begrepene, da de kun leder til forvirring.

For århundrer siden ble sykdommen betegnet "the disease of kings and king of diseases". Det er en betennelse i ledd som skyldes at krystaller av urinsyre felles ut i leddet. På grunn av betennelsen blir leddet smertefullt, varmt, rødt og hovent.

Urinsyre er et stoff som dannes i kroppen blant annet fra nedbrytning av purinrike næringsstoffer. Vanligvis er det en balanse mellom produksjon og utskillelse av urinsyre fra kroppen. Ved urinsyregikt er det oftest for mye urinsyre i blodet. Dette skyldes som regel at utskillelsen gjennom nyrene ikke er så effektiv som normalt, men det kan også være forårsaket av for høy produksjon av urinsyre.

Neste side