Informasjon

Urinsyregikt

Urinsyregikt er en betennelse i vanligvis ett ledd. Leddet blir smertefullt, varmt, rødt og hovent. Urinsyregikt blir også kalt podagra, Kaptein Vom's sykdom, og krystall-leddgikt. Forebyggende behandling anbefales.

Hva er urinsyregikt?

Urinsyregikt i stortåleddet
Urinsyregikt i stortåleddet

Urinsyregikt betegnes også podagra, Kaptein Vom's sykdom, krystall-leddgikt. Man forsøker nå å unngå disse andre begrepene, da de kun leder til forvirring.

For århundrer siden ble sykdommen betegnet "the disease of kings and king of diseases". Det er en akutt betennelse i ledd som skyldes at krystaller av urinsyre felles ut i ledd, sener og slimposer. På grunn av betennelsen blir leddet smertefullt, varmt, rødt og hovent.

Urinsyre er et stoff som dannes i kroppen blant annet fra nedbrytning av purinrike næringsstoffer. Vanligvis er det en balanse mellom produksjon og utskillelse av urinsyre fra kroppen. Ved urinsyregikt er det oftest for mye urinsyre i blodet. Dette skyldes som regel at utskillelsen gjennom nyrene ikke er så effektiv som normalt, men det kan også være forårsaket av for høy produksjon av urinsyre.

Utenom anfallene gir tilstanden vanligvis ingen symptomer. Men hvis kroppens hvite blodlegemer kommer i kontakt med krystallene i vevet, kan en betennelsesprosess starte umiddelbart og gi et meget smertefullt anfall med urinsyregikt.

Neste side