Informasjon

Fremre kneleddssmerter, patellar tendinopati, Jumpers knee

Fremre kneleddssmerter som følge av overbelastning av senefestene på kneskålen utløses særlig av idretter med mye hopping. Årsaken er en irritasjon eller betennelse i senefestene til den store lårmuskelen.

Den store knestrekkemuskelen på fremsiden av låret (musculus quadriceps femoris) består av fire muskler som dels har sitt utspring fra hoftekanten og dels fra øvre del av lårbeinet. De fire musklene løper sammen og danner kvadrisepssenen som fester til øvre kant av kneskjelet (patella), senefibrene omgir patella og fortsetter fra nedre pol av patella som patellarsenen og fester seg til et benutspring på fremre, øvre del av skinnbeinet (tibia).

 

Kvadrisepsmuskelen, kvadrisepssenen og patellarsenen strekker ut i kneleddet og er viktige stabilisatorer for bevegelser i kneleddet.

Hva er patellar tendinopati (jumpers knee)?


Jumpers knee

Tendinopati betyr at noe er galt med senen, ofte er det en senebetennelse. Patellar tendinopati betyr irritasjon eller betennelse i denne senen. Dette kalles også hopperkne eller "Jumper's knee", fordi senen belastes og plagene utløses spesielt ved hopping. Knesmerten kan være lokalisert til nedre eller øvre kant av kneskålen, eller ved senefestet på leggen.

Hos barn og ungdom kalles patellar tendinopati Sinding Larsens sykdom. Irritasjon og betennelse ved patellarsenens feste på leggbenet, Schlatters sykdom, er en annen vanlig tilstand hos ungdom i vekst, og har samme utløsende årsaker som patellar tendinopati og Sinding Larsens sykdom.

Patellar tendinopati er ikke uvanlig. Som det framgår av navnet Jumper's knee, er tilstanden særlig hyppig blant idrettsutøvere hvor aktiviteten innebærer mye hopping (basketball, fotball, volleyball, høydehopp, dansing). Eksempelvis angis forekomsten blant volleyballutøvere å være 40%.

Neste side