Informasjon

Patellar tendinopati, Jumpers knee

Smerter i fremre del av kneleddet som følge av overbelastning av senefestene på kneskålen. Utløses særlig av idretter med mye hopping. Årsaken er en irritasjon eller betennelse i senefestene til den store lårmuskelen.

Den store knestrekkemuskelen på fremsiden av låret (musculus quadriceps femoris) består av fire muskler som dels har sitt utspring fra hoftekanten og dels fra øvre del av lårbeinet. De fire musklene løper sammen og danner kvadrisepssenen som fester til øvre kant av kneskjellet (patella), senefibrene omgir patella og fortsetter deretter fra nedre pol av patella og fester seg til et benutspring på fremre, øvre del av skinnbeinet (tibia). Denne siste delen av senen kalles patellarsenen.

Kvadrisepsmuskelen, kvadrisepssenen og patellarsenen har som funksjon å strekke ut kneleddet, og er viktige stabilisatorer for bevegelser i kneleddet.

Hva er patellar tendinopati (jumpers knee)?


Jumpers knee

Tendinopati betyr at noe er galt med senen, ofte er det en senebetennelse. Patellar tendinopati betyr irritasjon eller betennelse i denne senen. Dette kalles også hopperkne eller "Jumper's knee", fordi senen belastes og plagene utløses spesielt ved brå knestrekk - som i satsen ved hopping. Knesmerten kan være lokalisert til nedre eller øvre kant av kneskålen, eller ved senefestet på leggbeinet.

Hos barn og ungdom kalles patellar tendinopati Sinding Larsens sykdom. Irritasjon og betennelse ved patellarsenens feste på leggbenet, Schlatters sykdom, er en annen vanlig tilstand hos ungdom i vekst, og har samme utløsende årsaker som patellar tendinopati og Sinding Larsens sykdom.

Patellar tendinopati er ikke uvanlig. Som det framgår av navnet Jumper's knee, er tilstanden særlig hyppig blant idrettsutøvere hvor aktiviteten innebærer mye hopping (basketball, fotball, volleyball, høydehopp, dansing). Eksempelvis angis forekomsten blant volleyballutøvere å være 40 prosent.

Neste side