Informasjon

Fremre kneleddssmerter, patellar tendinopati, Jumpers knee

Fremre kneleddssmerter som følge av overbelastning av senefestene på kneskålen utløses særlig av idretter med mye hopping. Årsaken er en irritasjon eller betennelse i senefestene til den store lårmuskelen.

Ved "Jumper's knee" belastes senen og plagene utløses spesielt ved hopping.

Hopp til innhold

Den store knestrekkemuskelen på fremsiden av låret (musculus quadriceps femoris) er festet til øvre kant på kneskålen (patella) ved hjelp av en sterk sene. Denne senen fortsetter fra nedre kant av kneskålen og fester på et benutspring øverst på leggbenet. Kneskålen kan betraktes som en del av senen til kvadricepsmuskelen.

Hva er patellar tendinopati (jumpers knee)?

Jumpers knee
Jumpers knee

Tendinopati betyr at noe er galt med senen, ofte er det en senebetennelse. Patellar tendinopati betyr irritasjon eller betennelse i denne senen. Dette kalles også hopperkne eller "Jumper's knee", fordi senen belastes og plagene utløses spesielt ved hopping. Knesmerten kan være lokalisert til nedre eller øvre kant av kneskålen, eller ved senefestet på leggen.

Hos barn og ungdom kalles patellar tendinopati Sinding Larsens sykdom. Irritasjon og betennelse ved patellarsenens feste på leggbenet, Schlatters sykdom, er en annen vanlig tilstand hos ungdom i vekst, og har samme utløsende årsaker som patellar tendinopati og Sinding Larsens sykdom.

Patellar tendinopati er ikke uvanlig. Som det framgår av navnet Jumper's knee, er tilstanden særlig hyppig blant idrettsutøvere hvor aktiviteten innebærer mye hopping (basketball, fotball, volleyball, høydehopp, dansing). Eksempelvis angis forekomsten blant volleyballutøvere å være 40%.