Informasjon

Sti på øyet (hordeolum)

En sti på øyet er en betennelse i en talgkjertel tilhørende et hår (en øyenvippe) på øyelokkskanten. Tilstanden er i de fleste tilfeller selvbegrensende og går over av seg selv.

Temaside om Korona

Hva er sti på øyet?

Sti på øyet betegnes på fagspråket hordeolum. Det er en rød, smertefull klump nær kanten av øyelokket og ser ut som en liten byll eller kvise. En sti er ofte fylt med puss. I de fleste tilfeller dannes stien på utsiden av øyelokket, men noen ganger finnes en sti på innsiden av øyelokket. Øyelokket hovner opp, det er ofte økt tåreflod, og det kan dannes skorper langs øyelokkskanten, særlig i løpet av natten.

De fleste tilfeller av sti er harmløse og påvirker ikke synet. Prøv egenbehandling først, for eksempel ved å holde en varm vaskeklut over øyet i 10 til 15 minutter gjentatte ganger. Kontakt lege hvis stien ikke begynner å gå bort etter et par døgn, eller dersom hevelsen og rødheten brer seg utover området rundt øyet.

En sti er en svært vanlig tilstand.

Årsak

Hår går ut fra øyelokkskanten, øyenvippene. Håret fester til øyelokket med en hårsekk som går noen millimeter innover i øyelokket. Sammen med hårsekken er det en talgkjertel som smører håret. Utførselsgangen til håret eller talgkjertelen blir noen ganger tettet igjen, og det oppstår betennelse, en sti.

Bakterier, gjerne stafylokokker eller streptokokker, kan skape betennelse i disse kjertlene. Da får vi øyelokkskatarr eller "sti på øyet". Risikoen øker hvis en stadig gnir seg i øynene med urene fingre.

Kronisk betennelse langs øyelokkskanten er en tilstand som kalles blefaritt, og det kan også være en utløsende årsak til en sti. Blefaritt er ofte forbundet med en underliggende tilstand som seborreisk eksem eller rosacea.

Behandling

I de fleste tilfeller vil en sti begynne å forsvinne av seg selv i løpet av noen dager. I mellomtiden kan du lindre smerten eller ubehaget ved å holde en varm vaskeklut over øyet. Dersom det blir aktuelt med behandling, er målet med behandlingen å ta knekken på bakteriene som forårsaker betennelsen, og å lindre ubehaget.

Det er viktig å holde øyet rent. Man bør unngå å gni seg i øynene. I motsatt fall kan tilstanden lett smitte over til det andre øyet eller til andre personer.

Du kan legge et varmt omslag over øyet flere ganger om dagen i 10-15 minutter for å lindre plagene.

Drypping av øye

Dersom medikamentell behandling er påkrevd, er antibiotika i form av øyedråper og øyesalve den vanlige behandlingen. Det kreves resept på disse legemidlene. Øyedråpene dryppes på øyet et visst antall ganger om dagen. Øyesalven brukes om natta (fordi den gir litt "sløret" syn). En brosjyre om hvordan øyedråper og -salve skal brukes, kan du få på apoteket sammen med medisinen. Ved uvanlig kraftig infeksjon kan antibiotika i form av tabletter være aktuelt.

Prognose

Som de fleste har erfart, går denne typen betennelse stort sett over av seg selv etter en stund, men det kan være temmelig plagsomt. Enkelte opplever at dette er en tilstand som stadig kommer tilbake. Med antibiotikabehandling skjer bedringen raskere. Slik behandling kan dessuten noen ganger være nødvendig for å bli kvitt en betennelse som stadig "ligger og lurer" og ikke vil slippe taket.

En sjelden gang kan man bli litt hardere angrepet, få feber og føle seg syk. I slike situasjoner er behandling med antibiotika påkrevd.

Vil du vite mer?