Nyhetsartikkel

Når skal barnet legge seg?

Her er en pekepinn på hva barn i ulike aldre trenger av søvn i døgnet. Og når de bør legge seg for natta.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Når barnet bør gå til sengs, kan avhenge av om det har sovet på dagen. Men her er noen generelle råd.

(Rådene er utarbeidet av psykologene Melissa Freidman Zdrodowski og Debbie Freidman Sasson, som driver rådgivningstjenesten Sleep Sister i USA. De presiserer at det ikke finnes noen fasit, og at dette er ment som en pekepinn på hva som kan være gode søvn- og leggerutiner).

AlderBør soveLeggetidBemerkning
Nyfødt15-18 timer

Nyfødte har ikke noen fast døgnrytme. Det er typisk at de sover i intervaller på to til fire timer om gangen både om dagen og om natta.

1-4 måneder

14-15 timer

Mellom 20.00 og 23.00

Så små babyer trenger fortsatt mat ofte - også om natten. Når barnet nærmer seg fire måneder, kan man prøve å legge det tidligere.

4-8 måneder

14-15 timer

Mellom 17.30-18.30

Nå begynner barnet å få en døgnrytme. Regelmssige blunder (kanskje rundt klokka 9, 12 og 15) og tidlig leggetid kan hjelpe babyen til å få den søvnen den trenger. Hvis en av blundene faller bort, kan det være greit å legge barnet for natta tidlig.

8 -10 måneder

12-14 timer

Mellom 17.30- 19.00

Babyer i denne alderen trenger kanskje bare to blunder om dagen. Psykologene som har utarbeidet rådene, mener leggetid bør være senest 3,5 timer etter den siste blunden. For å kompensere for en manglende tredje lur, kan man flytte leggetiden fram.

10 – 15 måneder

12-14 timer

Mellom 18.00 - 19.30

Nå trenger kanskje babyen bare en blund på dagtid, og da må leggetiden flyttes fram for en stund. På dette stadiet anbefales det at leggetiden ikke er senere enn 4 timer etter siste blund.

15 måneder til 3 år

12-14 timer

Mellom 18.00 - 19.30I denne perioden slutter mange å sove om dagen. Da bør man kanskje flytte leggetiden fram en periode for å kompansere for dette.
3-6 år11-13 timerMellom 18.00-20.00Nå vil barnet trolig ikke hvile om dagen, og vil derfor trenge litt ekstra søvn om natten. Derfor er det viktig å justere leggetiden etter dette. Men ifølge Nasjonalt kompetansesenter for søvnsjukdommar i Bergen, kan barn ha behov for en hvilestund til de blir sju år.
7 – 12 år 10-11 timerMellom 19.30-21.00Skolebarn vokser mye, er veldig aktive og trenger mye søvn. Tilstrekkelig søvn er nødvendig, både for skolearbeidet, oppmerksomheten og hukommelsen.
Tenåringer9 timer eller merMange tenåringer må stå opp tidlig for å rekke skolen. Husk at det tar barna i gjennomsnitt 15 minutter å sovne, og sannsynligvis mer hvis de har mye å tenke på.

Sen leggetid - sen morgen?

For lite søvn fungerer dårlig både for store og små. Mange foreldre har nok tenkt at om barnet legger seg litt senere om kvelden, vil det sove lenger morgenen etter. Men ofte fungerer det ikke slik. Å legge barnet senere enn vanlig, kan føre til:

  • At barnet får problemer med å sovne. Når barnet passerer den tiden han eller hun vanligvis sovner, kan kroppen produsere kortisol og adrenalin (hormoner som stimulerer kroppen).
  • At barnet våkner om natta. Om barna går til sengs for sent, blir ikke søvnen like god, og de kan ofte våkne i løpet av natten. Kortisol fører til dårlig søvnkvalitet.
  • At barnet våkner tidlig om morgenen. Det virker bakvendt, men hvis barna våkner veldig tidlig på morgenen, er det ofte den sene leggetiden som har skylden.
  • At barnet får mindre søvn totalt. Forskning har vist at barn som legger seg sent, får mindre søvn enn barn som har tidligere leggetid. De tar ikke igjen tapt søvn ved å ta en høneblund om dagen, og heller ikke ved å sove lenger om morgenen.

Les også: Ni myter om barns søvn

Neste side