Individuelt persontilpasset kost
Hvilken mat er best for deg? Hvilken mat bør du unngå? Det er hva forskerne prøver å finne ut av. Men de kommersielle aktørene er kommet lenger.

Terje Johannessen, professor dr. med.
Sist oppdatert:
18. juni 2019
Artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Individuelt persontilpasset kost
Denne nyhetssaken er basert på en artikkel i Medscape1.
Vi har lenge antatt at sunn kost er sunn for alle. Men hva om maten du spiser er feil for kroppen din?
Personalisert ernæring er et nytt tema som bruker en blanding av vitenskap og teknologi til å bestemme hvilken mat som er god eller dårlig for deg ved å designe en individualisert diett. Selv om definisjonen av personalisert ernæring er under utvikling, beskrives den som tiltak som bruker informasjon om individuelle karakteristika til å utvikle målrettede ernæringsråd, produkter og tjenester2. De individuelle karakteristika er fysiologiske trekk (som alder og kjønn), varierende miljøfaktorer (som søvnmønster og fysisk aktivitet), banebrytende innsikt basert på en persons genetiske eller mikrobiome profil (bakteriene vi bærer på), eller en kombinasjon av disse.
Store datamengder fra tusenvis av mennesker rundt om i verden har skapt algoritme-baserte prediksjonsmodeller som har avslørt overraskende forskjeller i hvordan enkeltindivider reagerer på ulike typer mat.
- Watson J. Personalized Eating: The 'New' Diet? Medscape, published June 13, 2019. www.medscape.com
- Ordovas JM, Ferguson LR, Tai ES, Mathers JC. Personalised nutrition and health. BMJ. 2018;361:bmj.k2173. www.bmj.com
- Zeevi D, Korem T, Zmora N, et al. Personalized nutrition by prediction of glycemic responses. Cell. 2015;163:1079-1094. PubMed
- Mendes-Soares H, Raveh-Sadka T, Azulay S, et al. Assessment of a personalized approach to predicting postprandial glycemic responses to food among individuals without diabetes. JAMA Netw Open. 2019;2:e188102. PubMed