Persontilpasset kosthold: Forskningen
Vi er enda bare i de tidlige stadier av å forstå hvordan individer reagerer på spesifikke typer mat, men blant forskere tror man at personalisert kost vil bli et uvurderlig verktøy til å hjelpe mennesker til å bestemme hva de skal og ikke skal spise for å opprettholde helsen og behandle eller forebygge sykdom.
Så langt har de mest overbevisende data om en fremtidig personalisert ernæring kommet fra studier av bakteriesammensetningen i tarmen. Det kan bety at en avføringsprøve kan bidra til å forutsi responsen din på bestemte typer mat.
Studier har vist at det er mulig å konstruere algoritme-baserte individuelle kostråd på en vitenskapelig måte, og at disse algoritmene fungerer også på andre steder i verden forutsatt at mikrobiomen er justert for lokale miljømessige faktorer3-4.
Forskerne har i studier blant annet sett at den glykemiske responsen på samme type mat kan variere signifikant fra person til person. Eksempelvis steg blodsukkeret etter å ha spist et rundstykke med kremost med fra 6 mg/dL hos noen individer til så mye som 94 mg/dL hos andre. Dette utfordrer oppfatningen om kostråd basert på den gjennomsnittlige kalorimengden som finnes i bestemte typer mat, og at i fremtiden kan slike råd baseres på individuelle karakteristika og prediksjoner.
Et mål er å finne ut om en person er lav eller høy glykemisk responder på ulike typer mat, fordi man kan erstatte høy-respons mat med annen mat eller unngå denne typen mat fullstendig. Det er også vist at kombinasjon av visse typer mat senker den glykemiske responsen.
- Watson J. Personalized Eating: The 'New' Diet? Medscape, published June 13, 2019. www.medscape.com
- Ordovas JM, Ferguson LR, Tai ES, Mathers JC. Personalised nutrition and health. BMJ. 2018;361:bmj.k2173. www.bmj.com
- Zeevi D, Korem T, Zmora N, et al. Personalized nutrition by prediction of glycemic responses. Cell. 2015;163:1079-1094. PubMed
- Mendes-Soares H, Raveh-Sadka T, Azulay S, et al. Assessment of a personalized approach to predicting postprandial glycemic responses to food among individuals without diabetes. JAMA Netw Open. 2019;2:e188102. PubMed