Nyhetsartikkel

Sunn livsstil reduserer arvelig risiko for hjertesykdom

Hvor mye kan en sunn livsstil virke positivt på en økt genetisk risiko for hjertesykdom?

Det er velkjent at å ha en sunn livsstil - som ikke å røyke, unngå overvekt og mosjonere regelmessig, kan redusere risikoen for hjertesykdom. Genetisk risiko for hjerteinfarkt kan tones betraktelig ned ved å nettopp spise sunt, ikke røyke og være fysisk aktiv. Det viser en ny, stor studie publisert i New England Journal of Medicine.

Les også: Mosjon og hjerteinfarkt

Forskerne skriver innledningsvis at både genetiske faktorer og livsstilsfaktorer er sentrale når det kommer til hjertesykdom. I denne studien inkluderte de over 55 000 mennesker da de ønsket å finne ut om livsstil kan veie opp for den arvelige risikoen.

Studien fra Massachusetts General Hospital fant ut at selv blant de med høy genetisk risiko vil det å ha en sunn livsstil kunne halvere risikoen for hjerteinfarkt.

Les hele studien her

Genene styrer ikke alt

mosjon

- Hovedbudskapet i studien vår er at DNA ikke styrer vår skjebne, sier Sekar Kathiresan, ved Massachusetts General Hospital i en nyhetsmelding fra sykehuset. Han er en av forfatterne bak rapporten.

Les også: Saltfattig kost

Og mye tyder altså på at selv om du har fått utdelt dårlige genetiske kort når det kommer til hjerteinfarkt, kan du selv ta kontroll ved å spise sunt, ikke røyke og å være fysisk aktiv. Forskerne skriver at er du disponert for hjertesykdom, nesten dobler det risikoen for å bli syk. Men en god livsstil kan oppveie den gentiske risikoen: Blant personer med høy genetisk risiko, var den relative risiko for hjertesykdom 46 prosent lavere om de hadde en gunstig livsstil i forhold til en usunn livsstil.

Les også: Røyking og kronorar hjertesykdom

Ta kontrollen selv

Forskerne utviklet en genetisk poengsum basert på 50 gener som er koblet til hjertesykdom. De utviklet en livsstilspoengsum basert på om folk røykte, om de var fysisk aktive minst en gang i uken og om de hadde et sunt kosthold bestående av frukt, grønnsaker, fisk, hele korn og nøtter. Og om de var overvektige.

Forskerne konkluderer med at genetisk risiko spiller en klar rolle når det kommer til hjertesykdom, men det gjør også en sunn livsstil. Budskapet til forskerne er derfor: En sunn livsstil kan redusere den arvelige risikoen for hjertesykdom.

Les også: Kostråd ved forhøyet kolesterolnivå

Kilder

Referanser

  1. Khera A, Emdin C, et.al. Genetic Risk, Adherence to a Healthy Lifestyle, and Coronary Disease. NEJM 2016. DOI:10.1056/NEJMoa1605086 DOI