K2 i mat
Vitamin K2 kan produseres av bakterier i tarmen, men ikke mye. Tidligere trodde man at det som kroppen produserer selv, er nok, men forskning viser altså at det er en fordel å få i seg mer.
I USA regner man med at 80 prosent av befolkningen har mangel på K2, og ifølge Gordeladze er det naturlig å tro at det samme gjelder for Norge.
Fermentert og modnet mat som yoghurt og oster som gammelost og Roquefort er rike på vitamin K2. Andre kilder er smør fra kyr som har gresset 3-6 måneder per år, klippfisk, eggeplomme og kyllinglever. Vitamin K2 dannes også ved gjæring av grønnsaker, og spesielt mye finnes i «natto», som er en japansk rett med gjærede soyabønner.
I dag finnes det få offentlige kostråd om K2 og medisinsk begrunnede anbefalinger i forhold til daglig inntak av vitamin K2. Maksimalt daglig anbefalt inntak fra kosttilskudd er for tiden 200 mikrogram.
- Jeg mener kostholdsrådene må endres. Alle vil ha nytte av å få opp K2-nivåene. Skal man klare å få i seg nok K2 gjennom kosten, må man endre matvaner. Norske kostholdsanbefalinger vil muligens innebære at man får i seg for lite K2. Å ta K2-tilskudd vil derfor være nødvendig, og da spesielt de som tar vitamin D og kalsium for å forebygge og behandle beintap (osteoporose), sier Gordeladze.