Hopp til innhold
NHI.no
Annonse

Soya - veien til et sunnere liv?: Isoflavoner

Mange av de potensielle helseeffektene du finner i soyabønner, er knyttet til isoflavonene som finnes i soyabønnen. Isoflavoner er en type fytoøstrogener som ligner på det østrogenet mennesker produserer. Det vil si at isoflavoner både kan oppføre seg som det østrogenet vi produserer selv (men i mye svakere grad), eller det kan blokkere virkningen av det menneskelige østrogen (østrogen antagonist). Isoflavoner finnes også i mange andre matvarer, deriblant brokkoli og øl. Kumelk inneholder på den annen side ekte kvinnelige kjønnshormoner.

Annonse

Det man har vært usikker på er i hovedsak isoflavonene, og ikke hele produktet - eller hele soyaproteinet. Disse enkeltkomponentene er tilgjengelige som piller og tilskudd, og markedsføringen blir ofte rettet mot kvinner i overgangsalderen.

I hovedsak er det tre isoflavoner som utgjør så og si alle isoflavoner i soyabønner. Disse er genistein (cirka 50 prosent), daidzein (cirka 40 prosent) og glycitein (cirka ti prosent). Den kjemiske strukturen til isoflavoner i soya ligner den man finner i østrogen. Isoflavoner kan derfor binde seg til eller aktivere østrogenreseptorer og på den måten selektivt stimulere eller hemme østrogenproduserende aktivitet i ulike typer vev.

Tilskudd med isoflavoner er vist å ha en gunstig effekt ved plager i forbindelse med kvinners overgangsalder. Studier har også funnet at soya kan være gunstig for kvinners fertilitet.

Vil du vite mer

  1. Mejia B, Messina M, Li SS et al.. A Meta-Analysis of 46 Studies Identified by the FDA Demonstrates that Soy Protein Decreases Circulating LDL and Total Cholesterol Concentrations in Adults.. J Nutr 2019; 149(6): 968-981. www.ncbi.nlm.nih.gov
  2. Government of Canada: Summary of Health Canada's Assessment of a Health Claim about Soy Protein and Cholesterol Lowering www.canada.ca
  3. Harvard School of Public Health: Straight talk about soy www.hsph.harvard.edu
  4. Kang Z, Zhang Q, Wang S, Huang X, Jin S. Effect of soy isoflavones on breast cancer recurrence and death for patients receiving adjuvant endocrine therapy. CMAJ 2010; 182(17): 1857–1862.. www.ncbi.nlm.nih.gov
  5. Mayo Clinic: Will eating soy increase my risk of breast cancer? www.mayoclinic.org
  6. Ma L, Liu G, Ding M, Zong G, Hu FB, Willett WC, Rimm EB, Manson JE, Sun Q. Isoflavone Intake and the Risk of Coronary Heart Disease in US Men and Women: Results From 3 Prospective Cohort Studies.. Circulation 2020; 141 (14): 1127-1137. www.ncbi.nlm.nih.gov
  7. American Cancer Society: Soy and cancer risk: Our experts advice www.cancer.org
  8. American Institute for Cancer Research: Soy www.aicr.org
  9. Healthline:Is Soy Good or Bad for Your Health? www.healthline.com
  10. Better Health Channel: Soy beans and Soy foods www.betterhealth.vic.gov.au
  11. Messina M, Duncan A, Messina V, Lynch H, Kiel J, Erdman Jr. JW. The health effects of soy: A reference guide for health professionals. Frontiers in Nutrition 2022. www.frontiersin.org
Annonse
Annonse