Soya - veien til et sunnere liv?: Isoflavoner
Mange av de potensielle helseeffektene du finner i soyabønner, er knyttet til isoflavonene som finnes i soyabønnen. Isoflavoner er en type fytoøstrogener som ligner på det østrogenet mennesker produserer. Det vil si at isoflavoner både kan oppføre seg som det østrogenet vi produserer selv (men i mye svakere grad), eller det kan blokkere virkningen av det menneskelige østrogen (østrogen antagonist). Isoflavoner finnes også i mange andre matvarer, deriblant brokkoli og øl. Kumelk inneholder på den annen side ekte kvinnelige kjønnshormoner.
Det man har vært usikker på er i hovedsak isoflavonene, og ikke hele produktet - eller hele soyaproteinet. Disse enkeltkomponentene er tilgjengelige som piller og tilskudd, og markedsføringen blir ofte rettet mot kvinner i overgangsalderen.
I hovedsak er det tre isoflavoner som utgjør så og si alle isoflavoner i soyabønner. Disse er genistein (cirka 50 prosent), daidzein (cirka 40 prosent) og glycitein (cirka ti prosent). Den kjemiske strukturen til isoflavoner i soya ligner den man finner i østrogen. Isoflavoner kan derfor binde seg til eller aktivere østrogenreseptorer og på den måten selektivt stimulere eller hemme østrogenproduserende aktivitet i ulike typer vev.
Tilskudd med isoflavoner er vist å ha en gunstig effekt ved plager i forbindelse med kvinners overgangsalder. Studier har også funnet at soya kan være gunstig for kvinners fertilitet.
Vil du vite mer
- Mejia B, Messina M, Li SS et al.. A Meta-Analysis of 46 Studies Identified by the FDA Demonstrates that Soy Protein Decreases Circulating LDL and Total Cholesterol Concentrations in Adults.. J Nutr 2019; 149(6): 968-981. www.ncbi.nlm.nih.gov
- Government of Canada: Summary of Health Canada's Assessment of a Health Claim about Soy Protein and Cholesterol Lowering www.canada.ca
- Harvard School of Public Health: Straight talk about soy www.hsph.harvard.edu
- Kang Z, Zhang Q, Wang S, Huang X, Jin S. Effect of soy isoflavones on breast cancer recurrence and death for patients receiving adjuvant endocrine therapy. CMAJ 2010; 182(17): 1857–1862.. www.ncbi.nlm.nih.gov
- Mayo Clinic: Will eating soy increase my risk of breast cancer? www.mayoclinic.org
- Ma L, Liu G, Ding M, Zong G, Hu FB, Willett WC, Rimm EB, Manson JE, Sun Q. Isoflavone Intake and the Risk of Coronary Heart Disease in US Men and Women: Results From 3 Prospective Cohort Studies.. Circulation 2020; 141 (14): 1127-1137. www.ncbi.nlm.nih.gov
- American Cancer Society: Soy and cancer risk: Our experts advice www.cancer.org
- American Institute for Cancer Research: Soy www.aicr.org
- Healthline:Is Soy Good or Bad for Your Health? www.healthline.com
- Better Health Channel: Soy beans and Soy foods www.betterhealth.vic.gov.au
- Messina M, Duncan A, Messina V, Lynch H, Kiel J, Erdman Jr. JW. The health effects of soy: A reference guide for health professionals. Frontiers in Nutrition 2022. www.frontiersin.org