Sukkers helsemessige betydning: Sukker og diabetes
Det er ikke funnet noen direkte sammenheng mellom et høyt inntak av tilsatt sukker og risikoen for å få diabetes. Forskningsresultater spriker dog. En stor kohortstudie konkluderer med at det øker risikoen for flere medisinske problemer, blant annet diabetes og høyere dødelighet1. Inntak av strøsukker, sukrose, gir en stigning i blodsukkeret som er mindre enn eller lik den stigning i blodsukker som inntak av allminnelige, stivelsesholdige matvarer som brød, poteter og ris gir. Personer med diabetes kan derfor innta samme mengde sukrose som personer uten diabetes, det vil si at tilsatt sukker maksimalt bør utgjøre 10 E% av kosten.
En stor amerikansk og britisk studie2 viste at sukkerholdig drikke var forbundet med vektøkning og diabetes type 2 hos voksne, men også uten at det forelå fedme. Helsedirektoratet og Mattilsynet mener at mange forbrukere eldre enn tre år bør erstatte deler av sukkerinntaket sitt med kunstig søtstoff.
- Mullee A, Romaguera D, Pearson-Stuttard J, et al. Association Between Soft Drink Consumption and Mortality in 10 European Countries. JAMA Intern Med. 2019;179(11):1479–1490. PMID: 31479109 PubMed
- Imamura F, O'Connor L, Ye Z, et al. Consumption of sugar sweetened beverages, artificially sweetened beverages, and fruit juice and incidence of type 2 diabetes: systematic review, meta-analysis, and estimation of population attributable fraction. Br J Sports Med. 2016;50(8):496-504. PubMed
- Centers for Disease Control and Prevention. Get the Facts: Added Sugars. Page last reviewed: November 28, 2021. www.cdc.gov